Makroner med nektarinfyll
Kakeboka Makroner

Makroner – mislykket eller ikke?

Makroner – mislykket eller ikke?

Jeg liker å lage makroner uten å tilsette farge. Dette fordi de første jeg prøvde med farge ble mislykket. Nå har jeg prøvd meg med farge 2 ganger, og nok en gang ble de mislykket, vel, det vil si, den første gangen ble litt fin, og dermed ville jeg prøve en gang til…
De ble ikke så veldig pene å se på, men gode ble de, bare ikke sånne blanke og fine. De ble på en måte aldri stekt, og jeg lot dem derfor stå litt lengre i ovnen.

Jeg har tidligere fått spørsmål hvorfor mine makroner ikke er blanke og jevne på overflaten. I og med at jeg føler meg som en nybegynner i makronavdelingen, ble jeg svar skyldig.
Jeg vet ikke hvorfor de ikke blir blanke, men det at de ikke blir jevne, skyldes at jeg ikke er så flink til å sikte de malte mandlene. Dette er bevisst, og jeg liker dem sånn, men er de mislykket av den grunn?

Etter å ha sett et fint makronbilde som Elin (krem.no) delte her om dagen, måtte jeg inn for å se hvordan hun får dem blanke og fine og det med farge. Da kom jeg over et innlegg hvor hun skriver at de norske makronene ikke er som de franske. De norske er mer rustikke, eller som hun skriver “Her i landet lærer vi allerede på yrkesskolen at de skal være krakelert, og ikke glatte og blanke. Macarons på fransk er rett og slett en litt annen type makroner, hvor mandlene males til mel og siktes sammen med melis.” Se innlegget hennes her http://www.krem.no/hjem/makroner

Etter å ha lest dette, føler jeg meg trygg på at det er makroner uten farge jeg skal fortsette med; Toves makroner = matte og litt ujevn overflate = perfekt for meg.

Makronene på bildene er fylte med nektarinkrem/-curd. De gule er med krem med 2 gelatinplater i og her synes jeg kremen ble litt for bløt, og de oransje har krem med 4 gelatinplater i.

Jeg har tidligere skrevet om makronmiss eller makronsuksess, og det kan du lese om her.

Oppskriften jeg bruker til makronene, er den vi brukte på makronkurset hos Sverre Sætre, og de første makronene jeg lagde etter kurset, kan du lese om her.

Makroner med ristede mandler
 • 130 g ristede mandler
 • 170 g melis
 • 80 g sukker
 • 100 g eggehvite

Rist mandlene først på 150 grader i ca. 15 minutter. Avkjøle mandlene.
Mal mandlene så fine som mulig med mandelkvern eller stavmikser.  Bland melis og malte mandler godt sammen.
Pisk eggehviten med sukkeret til stiv marengs.

Marengs og mandel-melisblandingen skal nå forenes, og det skal gjøres forsiktig.
Ta gjerne litt av marengsen av gangen og rør sammen. Forsiktig.
Konsistensen på røra avkjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får flate makroner.

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Sprøyt inni sirkelen du har tegnet.

La disse nå stå til tørk i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 20 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes.

Jeg stekte dem midt i ovnen på 170 grader i 8 minutter med over-/undervarme.

 

Makroner med nektarinfyll Makroner med nektarinfyll

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

2 kommentarer

 • Reply
  hilde
  31. august 2018 at 09:22

  Makroner er ingen lett kunst. selv kjøper jeg mandel mel på butikken, da jeg ikke orker å bruke tid på å skolde og kverne mandlene selv. Har lest at mandelmel og melis bør siktses minst to ganger (gjerne mer) for at de skal bli blanke, men også hvor mye en rører i røren etter at mandel og melisblandingen er tilsatt har også mye og si. første gang jeg laga makroner var for 10 år sidan, prøvde å lage de på nytt for andre gang i år og da siktet jeg mandel og melisblandingen to ganger og da ble de flotte og blande, men tredje gangen jeg laga makroner siktet jeg det bare en gang og da ble de ikke så fine. men øvelse gjør mestet.

  • Reply
   Tove
   2. september 2018 at 18:51

   Det er sant, Hilde :)

  legg igjen en kommentar