Kaffemakroner - makroner med kaffe
Glutenfri Kakeboka Makroner

Makronsuksess og makronmiss

Jeg har vært i makronsiget denne uken, og resultatet har vært både bra og ikke fullt så bra.

Jeg startet med noen veldig gode makronsuksesser – makroner med suksesstertekrem som du kan lese om her. Deretter fulgte noen rufsete kaffemakroner med et veldig godt sjokoladefyll med hint av kaffe, og til slutt noen ikke fullt så heldige røde makroner. Planen for de røde var å ha i bringebærkrem, med den gikk rett i søpla.

Som du ser av bildene, er kaffemakronene litt rufsete. Røra til disse er ikke rørt nok, og da jevner ikke overflaten seg ut. Smaken på makronene overskygget dette.

Røra til de røde makronene ble rørt for mye, og de ble derfor for flate etter mitt ønske. Siden kremen ikke ble bra, fylte jeg noen få med restene av suksesstertekremen jeg hadde liggende (bare for bildene).

Både i kaffemakronene og de røde, er det brukt konditorfarge.

Sjokoladekremen med hint av kaffe, bør lages dagen i forveien. Den stivner i kjøleskapet, men blir perfekt etter litt tid i romtemperatur.

Det kan være lurt å forberede bakearkene før du begynner på moroa med makronene.

Tegn sirkler i ønsket makronstørrelse på bakearkene du skal bruke. Den siden du har tegnet på, skal ned mot stekebrettet.
Smør andre siden av bakearket med ørlite-pittelite olje. Man skal ikke kunne kjenne oljen på arket, så bruk veldig lite. Tørkerull er veldig fint å bruke til det formålet.

Oppskriften er fra Sverre Sætre til begge typene makroner (pulverkaffen er kun til kaffemakronene)

  • 130 g skåldede mandler
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite
  • 1 ts pulverkaffe

Mal mandlene så fine som mulig med mandelkvern eller stavmikser.  Bland melis og malte mandler godt sammen.
Pisk eggehviten med sukkeret til stiv marengs.

Marengs og mandel-melisblandingen skal nå forenes, og det skal gjøres forsiktig.
Ta gjerne litt av marengsen av gangen og rør sammen. Forsiktig.
Konsistensen på røra avkjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får flate makroner, noe du kan se på disse bildene.

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Sprøyt inni sirkelen du har tegnet.

La disse nå stå til tørk i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 20 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes. Om du ser på bildet av den makronen som er sprekt, ser du resultatet om de ikke tørker lenge nok.

Jeg stekte dem midt i ovnen på 170 grader i ca. 8 minutter. Steketiden avhenger av din ovn.

Sjokoladekrem med hint av kaffe

  • 100 g smeltet sjokolade 55%
  • 100 g romtemperert smør
  • 200 g melis
  • ½ ts pulverkaffe
  • 1,5 dl kremfløte
  • 20 g glukose

Kok opp kremfløte med pulverkaffen og glukosen. Rør til glukosen har smeltet. Smelt sjokoladen over vannbad eller rør den inn i den varme glukose-kaffe-fløten til sjokoladen har smeltet.

Pisk dette godt med smør og melis. Avkjøles. Has i sprøytepose og settes kaldt.

Kaffemakroner - makroner med kaffe

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar