Makroner - suksess
Glutenfri Kakeboka Makroner

Makroner – Suksess

Denne uken var jeg på makronkurs hos Sverre Sætre. Et etterlengtet kurs.

For flere år siden var jeg på en tilstelning hvor det bl.a. ble servert makroner, og da smakte jeg den beste makronene noen gang; smak av suksessterte. Siden den gang, har jeg hatt lyst til å prøve å lage dette selv, men det viste seg å ikke være noen lett oppgave, og jeg ga til slutt opp.

Etter endt kurs var jeg klar for å prøve makroner på mitt eget kjøkken, og etter endt prøvebaking må jeg innrømme at dette kurset hadde mye å si for at jeg skulle få disse til, for det er ikke lett å lese seg til hvordan man skal få dette til.

Utstyrt med oppskrift fra kurset satte jeg i gang, men jeg valgte å gjøre dette med mandlene annerledes enn det som står i oppskriften, hvor det står skåldede mandler.
For bedre nøttesmak, valgte jeg å riste mandlene først, for så å male dem med skallet på. Dette gir grovere makroner enn «normalt».

Oppskriften skal gi ca. 60 ferdige makroner, og etter å ha telt både store og små makroner når jeg var ferdig med dem, er jeg enig i det.

Lag kremen først og forbered bakearkene før du begynner på makronene.

Tegn sirkler i ønsket makronstørrelse på bakearkene du skal bruke. Den siden du har tegnet på, skal ned mot stekebrettet.
Smør andre siden av bakearket med ørlite-pittelite olje. Man skal ikke kunne kjenne oljen på arket, så bruk veldig lite. Tørkerull er veldig fint å bruke til det formålet.

Suksesskremen

  • 2 dl kremfløte
  • 100 g sukker
  • Vaniljefrø fra ½ stang
  • 15 g maizena
  • 5 eggeplommer
  • 150 g smør i biter

Kok opp kremfløte, sukker, vaniljefrø og maizena. La dette koke i ca. 1 minutt mens du rører hele tiden. Da skal du ha fått en blank og tykk masse. Ta kjelen av varmen og rør inn en eggeplomme av gangen. Når eggeplommene er godt innrørte, pisker du inn en og en smørbit for hånd. Dette krever litt muskelarbeid.
Når alt smøret er innrørt i massen, setter du denne kaldt.
Kald krem ble pisket med kjøkkenmaskin til den var stiv nok til å ha i makronene.

Påføres best med sprøytepose.

Makroner (Har du forberedt arkene som er nevnt ovenfor?)

  • 130 g ristede mandler
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite

Rist mandlene først på 150 grader i ca. 15 minutter. Avkjøle mandlene.
Mal mandlene så fine som mulig med mandelkvern eller stavmikser.  Bland melis og malte mandler godt sammen.
Pisk eggehviten med sukkeret til stiv marengs.

Marengs og mandel-melisblandingen skal nå forenes, og det skal gjøres forsiktig.
Ta gjerne litt av marengsen av gangen og rør sammen. Forsiktig.
Konsistensen på røra avkjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får flate makroner.

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Sprøyt inni sirkelen du har tegnet.

La disse nå stå til tørk i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 20 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes.

Jeg stekte dem midt i ovnen på 170 grader i 8 minutter.

Makroner - suksess

Makroner - suksess

Makroner - suksess

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

4 kommentarer

  • Reply
    Shanna
    6. mai 2017 at 12:23

    Har alltid hatt lyst til å lage makroner, men jeg er redd jeg bare kommer til å rote det til. Bakst er ikke min sterkeste side, haha :P

    Skal prøve denne oppskriften når jeg får tid. Er det juks å bruke mandelmel? (:

    • Reply
      admin
      7. mai 2017 at 20:54

      Det er ikke juks å bruke mandelmel, Shanna :)

  • Reply
    Eli
    9. mai 2017 at 14:27

    Brukte du romtempererte eggehviter til marengsen? Mener jeg har lest at de bør stå på benken et døgn før baking (?) for at de skal bli vellykket.

    • Reply
      admin
      9. mai 2017 at 19:10

      Nei, Eli, det brukte jeg ikke. De jeg brukte kom rett fra kjøleskapet.

    legg igjen en kommentar