Tykklefse
Julekake Kake Kakeboka

Tykklefse

Tykklefse har vært et lite prosjekt i jula. Jeg har bakt og smakt, og prøvd igjen før jeg ble fornøyd med resultatet. Jeg stekte lefsene både i stekepannen og i ovnen, og jeg kom fram til at jeg likte resultatet av ovnsstekingen best.

I første omgang brukte jeg brunostkrem i lefsen. Denne ble litt smakløs, men hadde jeg brukt en brunost med kraftigere smak enn fløtemysost, hadde nok opplevelsen vært en annen. Jeg valgte heller da å prøve en smørkrem med kanel og melis.

10 stk Tykklefser er lagd av
  • 100 g smeltet smør
  • 50 g lys sirup
  • 1 boks rømme
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 egg
  • 450 – 500 g hvetemel – start med 450 g og jobb deg oppover
  • 3 ts hornsalt (gir et hint av smaken, så ønsker du mer smak av dette, må du øke mengden)
  • 1 ts natron

Smelt smøret og rør inn sirupen i det. Avkjøles litt.
Pisk rømme, egg og sukker. Hell smørsirupblandingen i rømmeblandingen.
Sikt i mel, hornsalt og natron. Rør deigen lett sammen og sett den kaldt i en time eller mer.

Del deigen i ønsket antall biter, det kommer an på størrelsen du ønsker, og hva du har å steke dem i.
Jeg delte dem i 10 deler og stekte dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Utkjevlet deig bør være ca. ½ cm tykk, gjerne så rund som mulig og passe i stekepannen om du velger å bruke den.

Du kan også kjevle ut større deler av deigen og trykke ut lefser med en form om du heller ønsker å gjøre det på den måten.

Stekes gylde og legges oppå hverandre etterhvert som de er ferdige. Dekk gjerne til med et rent kjøkkenhåndkle for å beholde fuktigheten.

Smørkremen er lagd av
  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis
  • 30 g mørk sirup
  • 2 ts vaniljesukker
  • Kanel – mengde etter ønske og smak

Pisk alt sammen til en deilig smørkrem og smør på avkjølte lefser.

Lefsene, både med og uten smørkrem, kan fryses.

Tykklefse Tykklefse - kanelsmørkrem til tykklefse Tykklefse

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar