Tykklefse

Tykklefse har vært et lite prosjekt i jula. Jeg har bakt og smakt, og prøvd igjen før jeg ble fornøyd med resultatet. Jeg stekte lefsene både i stekepannen og i ovnen, og jeg kom fram til at jeg likte resultatet av ovnsstekingen best.

I første omgang brukte jeg brunostkrem i tykklefsen. Denne ble litt smakløs, men hadde jeg brukt en brunost med kraftigere smak enn fløtemysost, hadde nok smaksopplevelsen vært en annen. Jeg valgte heller da å prøve en smørkrem med kanel og melis til tykklefsa mi, og denne finner du her.

10 Tykklefser er laget av

  • 100 g smeltet smør
  • 50 g lys sirup
  • 1 boks rømme
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 egg
  • 450 – 500 g hvetemel – start med 450 g og jobb deg oppover
  • 3 ts hornsalt (Denne mengden liker jeg, så ønsker du mer/mindre smak av hornsalt i tykklefsene, må du prøve deg fram) 
  • 1 ts natron

Smelt smøret og rør inn sirupen i det. Avkjøles litt.
Pisk rømme, egg og sukker. Hell smørsirupblandingen i rømmeblandingen.
Sikt i mel, hornsalt og natron. Rør deigen lett sammen og sett den kaldt i en time eller mer.

Del deigen i ønsket antall biter, det kommer an på størrelsen du ønsker, og hva du har å steke dem i.
Jeg delte dem i 10 deler og stekte dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Utkjevlet deig bør være ca. ½ cm tykk, gjerne så rund som mulig og passe i stekepannen om du velger å bruke den.

Du kan også kjevle ut større deler av deigen og trykke ut lefser med en form om du heller ønsker å gjøre det på den måten.

Tykklefsene stekes gyldne og legges oppå hverandre etter hvert som de er ferdige. Dekk dem gjerne til med et rent kjøkkenhåndkle for at ikke tykklefsene skal bli tørre.

Smørkremen til tykklefsa er laget av

  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis
  • 30 g mørk sirup
  • 2 ts vaniljesukker
  • Kanel – mengde etter ønske og smak

Pisk alt sammen til en deilig smørkrem og smør på avkjølte tykklefser.

Tykklefsene, både med og uten smørkrem, kan fryses.

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk