Tykklefse har vært et lite prosjekt i jula. Jeg har bakt og smakt, og prøvd igjen før jeg ble fornøyd med resultatet. Jeg stekte lefsene både i stekepannen og i ovnen, og jeg kom fram til at jeg likte resultatet av ovnsstekingen best.
I første omgang brukte jeg brunostkrem i lefsen. Denne ble litt smakløs, men hadde jeg brukt en brunost med kraftigere smak enn fløtemysost, hadde nok opplevelsen vært en annen. Jeg valgte heller da å prøve en smørkrem med kanel og melis.
10 stk Tykklefser er lagd av
- 100 g smeltet smør
- 50 g lys sirup
- 1 boks rømme
- 150 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 2 egg
- 450 – 500 g hvetemel – start med 450 g og jobb deg oppover
- 3 ts hornsalt (gir et hint av smaken, så ønsker du mer smak av dette, må du øke mengden – prøv deg fram)
- 1 ts natron
Smelt smøret og rør inn sirupen i det. Avkjøles litt.
Pisk rømme, egg og sukker. Hell smørsirupblandingen i rømmeblandingen.
Sikt i mel, hornsalt og natron. Rør deigen lett sammen og sett den kaldt i en time eller mer.
Del deigen i ønsket antall biter, det kommer an på størrelsen du ønsker, og hva du har å steke dem i.
Jeg delte dem i 10 deler og stekte dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Utkjevlet deig bør være ca. ½ cm tykk, gjerne så rund som mulig og passe i stekepannen om du velger å bruke den.
Du kan også kjevle ut større deler av deigen og trykke ut lefser med en form om du heller ønsker å gjøre det på den måten.
Stekes gylde og legges oppå hverandre etterhvert som de er ferdige. Dekk gjerne til med et rent kjøkkenhåndkle for å beholde fuktigheten.
Smørkremen er lagd av
- 200 g romtemperert smør
- 200 g melis
- 30 g mørk sirup
- 2 ts vaniljesukker
- Kanel – mengde etter ønske og smak
Pisk alt sammen til en deilig smørkrem og smør på avkjølte lefser.
Lefsene, både med og uten smørkrem, kan fryses.
4 kommentarer
Lappeteppet/ Anja
10. august 2018 at 14:27Åh, disse kjenner jeg nesten på tunga!!!!
Så utrolig delikate bilder, du er dyktig!!!
Tove
16. august 2018 at 18:14Takk, Anja :)
Victoria
11. november 2019 at 13:08Disse ble kjempegode👍👍👍 takk for oppskriften😊
Tove
17. november 2019 at 10:03Bare hyggelig :)