speltbrod
Bakeboka Bakst Brød Gjærbakst Tilbehør

Speltbrød

Må et brød bakes i en brødform? Neida. Dette brødet ble bakt i en kakeform.
Jeg ble veldig fornøyd både med utseendet og smaken på brødet, men hvor praktisk det er (om man, mot anbefalinger, skulle oppbevare det i brødposer), kan man jo diskutere.
All gjærbakst er best ferskt, og dette brødet er ingen unntak.

Sennep er mye brukt i julen, og jeg lurte på hvordan det ville bli å ha dette i brødet. Lurer jeg, så prøver jeg…
Det gikk veldig bra, og med et brød med hint av sennepsmak, vil det passe bedre til leverpostei, kjøttpålegg, som tilbehør til diverse middager og ost, enn kanskje syltetøy.
Sennepen kan byttes ut med litt smør om du ikke skulle ønske å prøve dette.

Ett rundt speltbrød ble lagd av

  • 250 g siktet spelt
  • 150 g sammalt spelt
  • 2 dl fingervarmt vann
  • 20 g honning
  • 50 g grov sennep (jeg brukte den fra Bergbys)
  • 1 egg
  • 20 g fersk gjær

Ha alt i bakebollen til kjøkkenmaskinen, smuldre gjæren oppi. Dette ble så eltet med maskinen i 10 minutter.
Sett deigen til heving i 1 time. Elt den så med litt siktet spelt på kjøkkenbenken og legg den i en bakepapirkledd kakeform (eller annen form om du ønsker).
Jeg brukte en kakeform/springform størrelse 20 cm i diameter.
Etterheves i formen i 1 time.
Skjær mønster på toppen (med en skarp kniv), pensle med vann og strø over vanlmue- og sesamfrø.
Brødet ble stekt midt i ovnen på 200 grader i 40 minutter. De siste 10 minuttene med et bakepapir over toppen av brødet for å unngå at det skulle bli brent.
Ferdigstekt brød ble tatt rett ut av formen og satt på en rist for avkjøling.

speltbrod

speltbrod-1-3

speltbrod

speltbrod-1-1

speltbrod

 

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar