Pavlova
Dessert Glutenfri Kake Kakeboka Pavlova

Pavlova

Pavlova toppet med vaniljekrem, friske bær og bringebær curd. Fristet? Dette er andre gang jeg lager Pavlova, og etter en del surfing på nettet for å finne ut hva steketiden egentlig skal være, dristet jeg meg til å prøve 100 grader i 2 timer, og jammen tror jeg ikke at jeg fikk det til.

Denne Pavlovaen ble lagd av

  • 4 eggehviter
  • 1 klype salt
  • 200 g sukker
  • 1 ss maizena
  • 1 ts hvitvinseddik

Pisk eggehviter og salt til det begynner å skumme. Ha deretter i litt og litt av sukkeret. Pisk marengsen stiv. Jeg lot kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.

Pisk så inn siktet maizena. Rør til slutt hvitvinseddiken (ikke la deg skremme av lukten) forsiktig inn med slikkepott.

Husk at bollen må være ren og tørr før du begynner marengsproduksjonen.

Fordel marengsen hvordan du vil ha den. Jeg hadde marengsen i en sprøytepose og lagde en rund bunn som var 22 cm i diameter med dobben bunn (sprøytet to lag oppå hverandre) og kant. I tillegg lagde jeg noen små marengser som jeg hadde planer om å bruke som pynt på kaken. Det ble ikke noe kakepynt av dem, men de kan jo serveres ved siden av Pavlovaen, eller du kan lage to like store bunner av marengsen, slik at du får en dobbeltdekker. Valget er ditt.

Begge brettene ble stekt samtidig i ovnen.

Varm opp ovnen til 180 grader før du setter marengsen inn. Når du setter den inn, senker du temperaturen til 140 grader varmluft. La marengsen stå i 1 time. Skru av ovnen og la marengsen avkjøle inni ovnen sammen med den.

Da jeg holdt på med dette sent på kvelden og klokka var over 23 når jeg kunne skru av ovnen, valgte jeg å la marengsen være i ovnen til neste morgen. Deretter stod den på kjøkkenbenken til jeg skulle bruke den senere på dagen.

Pavlovaen ble pyntet med vaniljekrem (joda, jeg tør å innrømme at den er kjøpt), friske bær og hjemmelaget bringebær curd. Kaken er sprø i utgangspunktet, så kremen må has på en stund før den skal serveres for at den skal bli mykere.

Vaniljekremen ble lagd av

  • ½ pose Freia vaniljekrem uten koking (følg anvisning på posen)
  • 2 dl melk
  • 1 pk kremfløte (3 dl)
  • Sukker etter behov

Lag vaniljekremen etter anvisning på pakken. Stivpisk kremfløte og sukker. Etter vaniljekremens 15 minutter i kjøleskapet blandes denne med kremen.

Masse deilig bringebær curd ble lagd av

  • 1,5 dl bringebærsaft av 400 g frosne bringebær
  • 150 g hvitt sukker
  • 50 g brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 6 eggeplommer
  • 40 g kaldt smør
  • litt rød farge uten smak fra Wilton (kan droppes)

Ta fram rørearmen…

Kok opp bringebærene og sil dem. Jeg fikk ca. 1,5 dl saft som jeg brukte.

Bringebærsaft, sukker (både brunt, hvitt og vanilje) ble kokt opp. Når sukkeret var smeltet skrudde jeg ned varmen og rørte godt inn en og en eggeplomme. Røres over svak-middels varme og til den tykner (5 – 6 minutter). DEN MÅ IKKE KOKE.

Når du er fornøyd med konsistensen, tar du kjelen til side og lar den avkjøle i ca. 15 minutter. Rør inn biter av smøret, litt og litt. Røres til smøret er smeltet inn i curden.

Da jeg ønsket en litt tynnere curd til kaken, brukte jeg litt mer saft til denne curden. Den er derfor nesten litt tyktflytende.

Settes kaldt til det skal brukes.

Pavlova Pavlova

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

2 kommentarer

  • Reply
    Alexis Mathisen-Smith
    5. april 2015 at 08:40

    Skulle gjerne vite om vaniljekrem oppskriften. Det star «en pakke kremflote», men ikke hvor stor pakken skal vaere. 1/4 liter?, 1/2 liter ? 1 Liter?

    • Reply
      Tove Holter
      5. april 2015 at 15:46

      Det er den med 3 dl kremfløte. Jeg endrer. Takk :)

    legg igjen en kommentar