Mandelkuler
Dessert Glutenfri Kakeboka Sjokolade

Mandelkuler

Disse mandelkulene lagde jeg som et sunnere alternativ til påskemarsipanen, og de er velkommen hos meg når som helst.

Påsken 2016 lagde jeg dem for første gang, og da var oppskriften litt annerledes enn den jeg lagde i går.
Fjorårets oppskrift finner du lenger ned i innlegget.
Etter å ha sett på Kakekrigen og hørt Sverre Sætre snakke om hvor viktig det er år riste nøttene for en bedre smak, ville jeg prøve dette med disse. Han har rett… :)

I år ristet jeg altså mandlene først, og du hildrande du for en smaksforskjell.

Til ca. 20 mandelkuler brukte jeg

  • 250 g mandler
  • 200 g dadler uten sten
  • 300 g smeltet melkesjokolade

Først ristet jeg mandlene i ovnen på 150 grader i 15 minutter. La mandlene avkjøles. Jeg beholder skallet på.

Kjør mandlene til «mel» med en foodprosessor. Om det er sten i dadlene, fjern disse og ha dadlene i foodprosessoren. Kjør til det er godt og blandet.

Lag kuler av blandingen og sett kaldt, mens du smelter sjokoladen. Dypp kulene i sjokoladen og sett kaldt.
Jeg slapp kulene i sjokoladen, rullet dem litt rundt med et par gafler for å få sjokolade på hele kulen, og så la jeg kulen på et bakepapirkledd stekebrett etter å skrapt av overflødig sjokolade. Jeg bryr meg ikke om at det blir en liten sjokoladefot under kulen. Om du gjør det, kan det lønne seg å legge kulene på en rist og helle sjokolade over dem. Da renner overflødig sjokolade av, men da trenger du mer sjokolade.

Kulene spises som de er, eller pyntes med det du måtte ønske av f.eks. hakkede nøtter, kakestrø, smeltet sjokolade eller noe annet godt.

Disse kulene kan og også brukes som kakepynt, og her ser du et eksempel på hvordan jeg gjorde det en gang.

Jeg liker kulene best når de er romtempererte.

Oppskriften jeg brukte til ca. 20 mandelkuler i fjor, brukte jeg

  • 250 g mandler
  • 120 g dadler
  • 30 g honning (solsikke)
  • 300 g smeltet melkesjokolade (eller annen du måtte ønske og glutenfri for glutenfritt alternativ)
  • litt hakket mandler eller annen pynt du måtte ønske

Dette skulle kjøres til en fin blanding med stavmikseren, men det ble mer en finkornet blanding. På tross av dette fikk jeg formet kuler som ble dyppet i smeltet melkesjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad og legg kulene i den smeltede sjokoladen og bruk en gaffel når du tar den opp. Skrap langs kanten på bollen og sett på et bakepapir. Gjerne på en plate en tallerken el.l.
Etter dypping ble kulene satt kaldt. Resten av den smeltede sjokoladen hadde jeg i en sprøytepose, for å kunne pynte litt på kulene mine. Strø deretter over hakkede mandler.

Inspirasjon til disse kulene fant jeg på meny.no.

Mandelkuler

Mandelkuler

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

2 kommentarer

  • Reply
    David Jensen
    14. april 2016 at 21:25

    Fantastiske bilder og fristelsen er komplett! God helg :-)

    • Reply
      Tove Holter
      18. april 2016 at 21:24

      Takk for fantastisk tilbakemelding, David :)

    legg igjen en kommentar