Epleflette
Bakst Gjærbakst Kakeboka

Epleflette

Denne gangen er det gjærbakst med eplemos og vaniljekrem som står på menyen.

En epleflette er laget av

  • 260 g mel
  • 20 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 dl melk lunken
  • 1 egg
  • 15 g fersk gjær
  • 50 g romtemperert smør i biter

Varm melken. Den skal være lunken/fingervarm.

Bland det tørre med egg og lunken melk. Mens kjøkkenmaskinen går, has gjær i. La kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter, ha deretter smøret i og elt i 10 minutter til.

Smøret kan brukes rett fra kjøleskapet, men også romtemperert. Husk bare at jo mer det står ute, jo mykere blir det.

Heves i en time.

Eltes ut med litt mel. Kjevle i et rektangel. Det kan ikke være lenger enn stekebrettet (vi vil jo at det skal få plass oppi). Skjær “fliker” på hver langside av rektangelet. Disse skal være skrå. Det skal være like mange på hver side. Se bilde nedenfor.

Fylles med

  • Eplemos (hjemmelaget eller kjøpt)
  • Vaniljekrem (hjemmelaget eller kjøpt)

Smør ønsket mengde eplemos og vaniljekrem på midten av rektangelet. Bruk det du liker best, hjemmelaget eller kjøpt.
Nå skal “flikene” brettes over eplemosen og vaniljekremen (som om de omfavner godsakene), og du skal til slutt ende opp med en flette.

Man kan selvfølgelig lage en ordentlig flette, men det blir etter min erfaring mye gris.

Pensles med smeltet smør og etterheves i 15 minutter eller lengre om ønskelig.

Stekes på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen på 190 grader i 25 minutter.

Serveres gjerne med melis.

Kan fryses. For best resultat bør dette gjøres når den er fersk.

 

Fletterikk

Frua prøvde gjærbaksten å flette,
mens hun fra panna tørka bort svette.
Gleder meg til denne blir ferdig,
kom det fra henne så iherdig.
Denne skal jeg på mitt fineste fat anrette!

 

EplefletteEplefletteEpleflette

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar