fbpx
Verdens beste boller
Bakeboka Bakst Gjærbakst Kos

Verdens beste boller

Bollene jeg har lagd, har som regel vært gode de første timene, men så er det liksom som om noe som skjer med dem… De blir kompakte og harde, og lite gode. Smak har de liksom heller ikke mer.

Etter lenge å ha fått høre at bollene jeg lager ikke er gode etter en stund, var det på tide å gjøre noe med oppskriften jeg har fulgt i flere år. Det kunne jo hende det var noe feil med den, og ikke med utførelsen…

Med utgangspunkt i en dårlig oppskrift, kom jeg fram til en skikkelig god oppskrift. Vi var på Hafjell i helgen, og når ungene er med, pleier vi å stoppe på Espa hvor de har verdens beste boller. Nå bakte jeg boller for å ha med på turen, så da ble det til at vi ikke stoppet på Espa.

Da vi passerte bolleutsalget, kom det fra baksetet, at det ikke gjorde noe at vi ikke stoppet der, fordi bollene jeg hadde laget var mye bedre. Gjett om jeg ble glad for verdens beste tilbakemelding, og jeg er skikkelig stolt over at mine boller er bedre enn «verdens beste boller».

Lørdag fikk jeg en kommentar fra en leser (se nedenfor), om at dette var en dårlig oppskrift, og at bollene hennes ble ødelagte. Jeg ble forundret, spesielt mine ble så veldig vellykkete. Eneste måte for å finne ut dette på var en kontrollbaking, noe gutta i huset ble veldig glade for :)

Jeg brukte oppskriften som stod på bloggen, og så at jeg hadde glemt å skrive 1 ss «Luftigere bakst» i oppskriften. Jeg anser ikke dette som en ingrediens som vil resultere i ødelagte boller, hvis den skulle mangle.

Resultatet mitt ble det samme som sist gang; kjempegode boller.

Konklusjonen min er derfor som følger: Det er ikke noe galt med oppskriften, men den kunne vært satt opp annerledes, og jeg kunne forklart fremgangsmåten noen hakk bedre.  Jeg «rydder» derfor i oppskriften nedenfor, men beholder originalversjonen som du finner helt nederst i bloggen.

Med denne oppskriften ble det 26 boller (16 med sjokolade og 10 uten)

 • 2 poser Freia melkelinser (tilsettes etter heving)
 • 1100 gr mel
 • 1 pk tørrgjær
 • 1 ss Luftigere bakst (stod ikke tidligere og kan droppes)
 • 200 gr sukker
 • 3 ts vaniljesukker
 • 2 ts kardemomme
 • 200 gr smeltet smør
 • 6,5 dl lunken melk
 • 2 egg

Bland alt det tørre først. Ha deretter det smeltede smøret, den lunkne melken og to egg i det tørre. Vær obs på at deigen blir bløt.

Sett deigen til heving i ca 1 time. Vent med å ha i melkelinsene til deigen er ferdighevet. Jeg brukte 1 egg til pensling og litt mel når jeg knadde deigen etter hevingen. Bollene ble stekte på 220 grader i ca 15 minutter.

Verdens beste boller

Verdens beste boller

Verdens beste boller

Verdens beste boller

 

Legger ved noen bilder fra resultatet av kontrollbakingen.

Verdens beste boller

Boller med sjokolade

Verdens beste boller

Slik så oppskriften ut før kommentaren fra en leser om at dette var en dårlig oppskrift:

Med denne oppskriften ble det 26 boller (16 med sjokolade og 10 uten)

 • 2 poser Freia melkelinser
 • 200 gr smeltet smør
 • 6,5 dl lunken melk
 • 1 pk tørrgjær
 • 200 gr sukker
 • 3 ts vaniljesukker
 • 2 ts kardemomme
 • 2 egg
 • 11oo gr mel

Vent med å ha i melkelinsene til deigen er ferdighevet. Jeg stekte bollene på 220 grader i ca 15 minutter.

print

RELARTERTE SAKER...

11 kommentarer

 • Reply
  caroline
  23. februar 2013 at 18:14

  Det var en dveldig dårlig oppskrift!!!!!!!! Bollene ble helt ødelagt

  • Reply
   Tove
   26. februar 2013 at 06:16

   Hei Caroline.

   Beklager sent svar. Dette pga vinterferie og at bloggen har «vært nede».

   Jeg er litt usikker på hvordan bollene dine ble ødelagte, spesielt siden jeg fikk dem så vellykkete. Har jeg skrevet noe feil, beklager jeg dette.

   Pga din tilbakemelding, må jeg forsikre meg om at oppskriften fortsatt kan ligge ute, og derfor kontrollbake bollene igjen i løpet av denne uken. Jeg har prøvd å se om jeg har glemt å skrive opp en ingrediens eller to, men kan ikke se at det er noe som mangler der.

   Kommer tilbake når jeg har kontrollbakt :)

  • Reply
   Tove
   27. februar 2013 at 07:09

   Hei igjen, Caroline.
   Da har jeg kontrollbakt bollene, og resultatet og konklusjonen finner du i innlegget.
   Som du ser, hadde jeg ikke oppgitt 1 ss Luftigere bakst, men det skal ikke ha noe å si for ditt resultat.
   Uansett, beklager jeg at du var uheldig med bakingen.
   Ha en fin dag :)

 • Reply
  Anette
  28. februar 2013 at 22:14

  Hei, hva er «Luftigere bakst», og hvor får jeg kjøpt dette?

  Anette

  • Reply
   Tove
   1. mars 2013 at 19:41

   Hei Anette. Luftigere bakst er et produkt fra Idun. Det skal gjøre baksten luftigere. Jeg kjøper det på Meny, og der står den sammen med tørrgjæren.

 • Reply
  mayK
  22. januar 2014 at 01:49

  Hei, det er litt vanskelig å få til gjærbakst og finne de riktige oppskriftene:-)
  Noe jeg har lært er å ikke smelte smøret, det alene gjør at gjærbaksten føles tung. Jeg lar smøret bli veldig mykt i romtemperatur eller forsiktig myknes i mikroen. I tilegg tilsetter jeg bare litt av sukkeret i starten. Når deigen er eltet godt sammen,dvs. flere minutter, på slutten av eltetiden, begynner jeg å tilsette smør og sukker ca 1 ss og lar det eltes inn i deigen, før jeg tilsetter mer. Noen foretrekker å piske sukkeret/smøret til smørkrem og elter dette inn i deigen som forklart ovenfor. Andre ønsker å la deigen eltes sammen uten smør/sukker, lar deigen heve 1 time, og da elter inn smørkremen og lar deigen heve ferdig 1-2 timer.
  Det finnes også en annen metode som heter karlsbaderdeig og dette er min foretrukne metode for søt gjærbakst.
  Å tilsette » luftigere bakst» og » lengre fersk» er jo å bruke tilsetningsstoffer, som kjøpebaksten inneholder nettopp for å holde seg fin og fersk i unaturlig lang tid. Å bake selv er jo en måte å ha god kontroll på hva man spiser…

  • Reply
   Tove
   22. januar 2014 at 07:55

   Hei mayK.
   Takk for detaljerte beskrivelser :)
   Jeg har bakt bollene både med og uten luftigere bakst, og de blir like fine uten. Har bare ikke kommet på at jeg skulle endre dette i oppskriften. Takk for påminnelsen. :)

 • Reply
  June
  27. februar 2015 at 09:41

  Hei! Ville bare si at denne oppskriften var super! Beste bollene jeg har bakt og like gode etter frysing:) Skal definitivt bruke denne flere ganger!

  • Reply
   Tove Holter
   28. februar 2015 at 09:07

   Takk for hyggelig tilbakemelding, June. :)

 • Reply
  Jeanett
  10. august 2015 at 07:31

  Hei!
  Dette er en oppskrift som virkelig står til overskriften: VERDENS BESTE BOLLER uten tvil! Jeg skal nå bake disse til min kjære sønn og mann som elsker dem. Men hvordan unngår du at melkelinsene smelter? Det gjør de hver gang hos meg, og jeg ender opp med brune boller med smak av sjokolade. Men de smaker like digg ;)

  Klem.

  • Reply
   Tove Holter
   15. august 2015 at 09:38

   Takk for hyggelig tilbakemelding, Jeanett :)
   Beklager sen tilbakemelding. Jeg har vært i Nord-Norge med tett program fra morgen til kveld, og da har bloggen vært nedprioritert.
   Jeg har ikke opplevd det du nevner. Når vi baker bollene holder sjokoladen seg på plass.

  legg igjen en kommentar