Stripakjøtt

Søndagsmiddagen jeg husker best fra barndommen min, er stripakjøtt, eller oksesmåstek som min mor kaller det. Grunnen til at jeg kalte det, og fortsatt kaller det stripakjøtt, ser du på et av bildene nedenfor 🙂

Dette var min favoritt, og jeg husker godt hvordan jeg gledet meg til denne middagen, selv om jeg også måtte spise ertestuing til.

Serveres med kokte poteter og ertepure som du finner oppskriften til her.

Til en gryte stripakjøtt med nok mat til 5+ personer, trenger du

  • 125 gr smør
  • 80 gr mel
  • 12 dl vann
  • 1300 gr oksebog (Vekt inkl. bein og diverse annet som ble skjært bort. Stekes/surres raskt i panne.)
  • 1 løk
  • 15 cherrytomater
  • smakes til med salt og pepper

Brun smør og mel i en stekepanne, til ønsket farge. Ha dette i en kjele og tilsett vannet. Kok opp. Tilsett sukkerkulør hvis du ønsker en mørkere saus. Har du kraft fra forstekingen/surringen av kjøttet, kan dette også has oppi sausen.

En annen måte å lage sausen på, som Anita kommenterte  (se kommentar nedenfor), er å brune kraften fra det stekte kjøttet sammen med smør og mel, før du har i vannet.

Ha så i løken, tomatene og kjøttet. La koke i et par tre timer.

Løken og tomatene vil da være så godt innkokt i sausen, at ingen kresne barn vil merke disse to innlurte ingrediensene.

Jeg tilsatte egentlig 15 dl vann, men syntes da sausen ble for tynn. Dette fikset jeg med maizena utrørt i litt fløte.

 

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Denne gryten har jeg også lagd uten smør og mel som basis i sausen, men med rødvin, tomater (mange), løk og hvitløk, etter tips fra en god venninne. Den var også god 🙂

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk