fbpx
Stripakjøtt
Hovedrett Kakeboka

Stripakjøtt

Søndagsmiddagen jeg husker best fra barndommen min, er stripakjøtt, eller oksesmåstek som min mor kaller det. Grunnen til at jeg kalte det, og fortsatt kaller det stripakjøtt, ser du på et av bildene nedenfor :)

Dette var min favoritt, og jeg husker godt hvordan jeg gledet meg til denne middagen, selv om jeg også måtte spise ertestuing til.

Serveres med kokte poteter og ertepure som du finner oppskriften til her.

Til en gryte stripakjøtt med nok mat til 5+ personer, trenger du

  • 125 gr smør
  • 80 gr mel
  • 12 dl vann
  • 1300 gr oksebog (Vekt inkl. bein og diverse annet som ble skjært bort. Stekes/surres raskt i panne.)
  • 1 løk
  • 15 cherrytomater
  • smakes til med salt og pepper

Brun smør og mel i en stekepanne, til ønsket farge. Ha dette i en kjele og tilsett vannet. Kok opp. Tilsett sukkerkulør hvis du ønsker en mørkere saus. Har du kraft fra forstekingen/surringen av kjøttet, kan dette også has oppi sausen.

En annen måte å lage sausen på, som Anita kommenterte  (se kommentar nedenfor), er å brune kraften fra det stekte kjøttet sammen med smør og mel, før du har i vannet.

Ha så i løken, tomatene og kjøttet. La koke i et par tre timer.

Løken og tomatene vil da være så godt innkokt i sausen, at ingen kresne barn vil merke disse to innlurte ingrediensene.

Jeg tilsatte egentlig 15 dl vann, men syntes da sausen ble for tynn. Dette fikset jeg med maizena utrørt i litt fløte.

 

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Stripakjøtt - langtidskokt oksekjøtt

Denne gryten har jeg også lagd uten smør og mel som basis i sausen, men med rødvin, tomater (mange), løk og hvitløk, etter tips fra en god venninne. Den var også god :)

print

RELARTERTE SAKER...

2 kommentarer

  • Reply
    Anita
    6. november 2012 at 09:48

    Hei, så spennende. Men du bruner vel kjøttet før du begynner å brune mel og smør?

    Anita

    • Reply
      Tove
      6. november 2012 at 15:44

      Ser jeg har glemt å skrive om det. Takk, Anita. Jeg korrigerer det nå. :)
      Jeg steker kjøttet bare litt, slik at det har en liten «stekehinne», om jeg kan kalle det det.

    legg igjen en kommentar