Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter
Fisk Hovedrett Kokeboka

Saltbakt kveite

“Vet du hvilken fisk dette er?”, spurte jeg den unge herremannen bak fiskedisken på Meny, og viste ham et bilde fra et restaurantbesøk i sommer… Sånn startet historien om den veldig vellykkede middagen vi hadde på lørdagen.

Etter litt fiskesnakk fram og tilbake, foreslo Christian at jeg kunne saltbake kveite i ovnen, for dette visste han ville bli vellykket. Jeg tok ham på ordet/forslaget, og bestilte kveite på størrelse 5 voksne personer.

Da lørdagen kom, var jeg veldig spent på hvordan dette ville bli. Jeg hadde aldri gjort dette før, og med matinteresserte gjester rundt bordet, følte jeg meg litt stresset.

Med oppskriften i hånda og kveita på 2,5 kilo klargjort (renset og vasket) på Meny, var det nå opp til meg å få til resten.

Saltpakken

  • Nok havsalt til å pakke fisken inn med – jeg kjøpte to sekker á 4 kg, og brukte 1,5 stk.
  • Eggehvite – jeg valgte å bruke 3 stk.
  • Vann – ikke så altfor mye – prøv deg fram

Bland alt til konsistens kram snø.

Saltbakt kveite

Jeg kledde et stekebrett med aluminiumsfolie, og la et lag med saltpakken nevnt ovenfor på dette. Fisken var litt større enn stekebrettet, men dette løste jeg med litt ekstra folie (se bilde nedenfor). Deretter la jeg fisken oppå saltet. Om du ønsker, er det nå tid for å legge på urter/krydder og ev. sitron før fisken pakkes inn med mer salt.

Jeg ble anbefalt å pakke inn hele fisken, også hode og hale. Dette for å få jevn varme over hele.

Saltpakket kveite ble stekt på 180 grader varmluft i 40 minutter. Nøyaktig anbefalt steketid.
Innvendige grader ble anbefalt til 57 når jeg tok den ut, og 62 etter litt hviletid. Gradene på min fisk var et par grader høyere, men det gjorde ingenting.

Ferdigbakt fisk ble satt på bordet, for et av høydepunktene som forslaget innebar, var å banke fisken fri fra saltet. På tross av salt “overalt”, ble dette vellykket. Kveldens snakkis kan man kanskje si.

Tilbehør

Hva velger man som tilbehør til kveite? Jeg lot meg inspirere av høsten, og gikk for litt forskjellig. Det ble en liten buffet av tilbehør på bordet.

  • Ovnsbakte beter i forskjellige farger
  • Potetmos
  • Hjemmelaget syltet squash – oppskrift kommer i et senere innlegg
  • Druer – noen syntes dette var litt rart
  • Sprøstekt bacon
  • Spirer
  • Gressløk
  • Soppsaus – Den jeg lagde, var jeg ikke helt fornøyd med, så oppskrift på en mer vellykket variant som kan brukes, finner du på den andre bloggen min, Mat for 2, her. Husk bare å bruke mengde ingredienser til mengde porsjoner.

Da fisken var klar for tallerkenen, luftet jeg en uhøytidelig konkurranse om hvem som klarte å lage kveldens fotomodell. Det var Håkon som vant denne, og det er hans modell dere ser på bildet nedenfor.

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Kveita er pakket inn i salt og nå er den klar for ovnen – Varmluft 180 grader i 40 minutter.

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Saltbakt kveite etter 40 minutter i ovnen. Nå er den klar for å se dagens lys. Vi var forberedt på hardt saltskall og tok fram hammeren, men vi hadde klart oss med en skje.

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Skinnet rulles lett av med gaffel. Vi gleder oss!

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Ovnsbakt kveite - saltbakt fisk - Idefull - Toves matglede - Tove Holter

Vinneren!

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar