Riskrem til jul – servert som kake

Jeg kom plutselig på idéen om å servere julens dessert – riskremen – i form av en kake. Dette var en strålende god idé, helt fram til jeg innså at sausen ikke ville stivne. Jeg sendte live på Facebook, da ringen skulle tas av, og selv om sausen ikke hadde stivnet som planlagt, gikk det allikevel bra. Sånn noenlunde da i hvert fall.

Du kan se filmen lenger ned i innlegget.

Jeg har fått svar fra produsenten av sausen – De mener at årsaken til at sausen ikke stivner med gelatin, er mengden sitronsyre som er tilsatt sausen. Da vet vi det.

Til neste gang jeg skal lage denne, holder det med en pk. saus til topplokket, og så kan resten serveres ved siden av. Da risikerer jeg ikke samme seansen som sist.

Jeg har endret antall plater gelatin i sausen fra 6 til 4. Dette fordi det burdet holde. At sausen ikke ble stiv, kan være at jeg brukte alt for varmt vann eller at det er noe i sausen som bidrar til at gelatinen ikke virker.

En annen måte å servere denne på, er å vente med sausen til kaken står på bordet, og så helle den over sånn at den dekker kaken. Da må den være tykk nok, og kaken bør stå på et fat som sikrer at sausen ikke renner utover bordet.

Denne riskremkakedesserten ble skikkelig god. Akkurat passe søt riskrem-krem mot den syrlige sausen, og når kaken hadde tilbragt en dag i kjøleskapet, var bunnen langt fra så søt som den opplevdes samme dag som den ble laget. Er du redd for at den blir for søt, kan du ev. bytte ut noen av de søte kjeksene med salte kjeks.

Lager du kaken rett på kakefatet, er du ikke avhengig av marsipanen i bunnen for å gjøre denne enklere å flytte.

Kaken er laget i en form str. 22 cm i diameter. Da denne er litt høy, kan den fint lages i en større form med samme mengde ingredienser.

Bunnen er laget av

  • 250 g kjeks – Digestive
  • 100 g smeltet smør
  • 150 g revet marsipan
  • 1 ts kanel for enda mer julefølelse

Knus/pulveriser kjeksen, smelt smøret og bland dette med kanel.
Riv marsipanen og kna denne inn i kjeksblandingen.

Fordeles i bunnen av kakeformen.

For jevn og fin fordeling, bruk en «stapper».

Riskremen er laget av

  • 1 pk riskrem (675 g) – ja, jeg brukte kjøpt utgave
  • 3 dl kremfløte
  • 160 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 6 plater gelatin
  • 5-6 ss kokvarmt vann

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Kok opp vann.

Når gelatinen er klar, piskes kremfløten nesten stiv med sukker og vaniljesukker. Deretter klemmes vannet av gelatinen og smeltes i det kokvarme vannet.

Sett på kjøkkenmaskinen igjen og hell i gelatinvannet mens du pisker kremen stiv.

Stivpisket krem med gelatin blandes med riskremen.

Fordel deretter riskremblandingen over kjeksbunnen. Settes kaldt til den stivner.

Sausen på denne kaken er laget av

  • 2 pk. jordbærsaus (kjøpt) – 3,5 dl (det holder med en pk. eller f.eks. 2 dl
  • 4 plater gelatin (jeg brukte 3 plater gelatin, og dette var altfor lite) – skal du derimot bruke/lage mindre saus enn det jeg gjorde, trenger du ikke så mange plater.
  • Vann til å smelte gelatinen med.

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken. Kok opp vann for å smelte gelatinen med. Klem vannet av gelatinen og smelt i kokvarmt vann.
Blandes i saus – mengde etter ønske – husk bare å tilpasse mengde gelatin til sausen.

Fordeles på stivnet riskremkake og settes kaldt til den stivner. Det er jo lov å håpe 🙂

RIskremkake - riskrem som kake - juledessert - oppskrift idefull - inspirert av Tove Holter

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk