Pepperkakesnurr

Pepperkakesnurr – enda en variant av skjønn forening mellom gjærbakst og annen bakst. Denne gangen med pepperkakedeig.

Jeg lagde først gjærdeigen og satte den til heving i en time etter eltingen.

Deigen til disse 16 pepperkakesnurrene er laget av

  • 400 – 450 g mel (jeg brukte 420 i deigen og resten til utbaking)
  • 50 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 dl fingervarm melk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 egg
  • 100 g smør romtemperert i biter
  • ev 1 egg til pensling

Jeg bruker kjøkkenmaskinen.
Ha det tørre i en bolle. Tilsett fingervarm melk, gjær og egg. La kjøkkenmaskinen elte deigen i ca. 10 minutter. Tilsett deretter smøret i biter, litt av gangen. La kjøkkenmaskinen elte inn smøret mellom hver gang. Eltes i ca. 10 minutter til.

La deigen heve i 1 time.

Mens deigen hever forbereder du deigen som er beskrevet nedenfor eller om du bruker din egen oppskrift på pepperkakedeig. Deigen er rask å lage. Den er også fin å smøre utover om den er helt fersk, fortsatt litt varm. Det kan derfor være lurt med tanke på påføringen å vente til i siste liten med å lage denne.

Kjevle deigen 30 x 50 cm sånn ca. Eller på annen måte om du ønsker det.
Fordel først et tynt lag med utkjevlet pepperkakedeig. La det være igjen ca 10 cm langs den ene langsiden som du ikke dekker med pepperkakedeig.

Rull sammen, og start med langsiden du har fordelt fyllet på. Del i ønskede størrelser.

Løsne på enden av deigen på hver snurr og dra den litt ut igjen, og tvinn den noen ganger. Dra den deretter over snurren som en beskyttende arm og legg den under.
Legg snurrene på et stekebrett med litt mellomrom mellom. Det gjør ingenting om de hever inni hverandre under stekingen.

La etterheve i en time.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 25 minutter. De siste 5 minuttene valgte jeg å legge et bakeark over bollene for å unngå at de ble mørkere.

Pepperkakedeigen er laget av

  • 40 g mørk sirup
  • 80 g brun farin
  • 0,5 dl kremfløte
  • 100 g smør
  • 200 g mel
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt sort pepper
  • 1/2 – 1 ts malt nellik
  • 1/2 ts natron

Kok opp kremfløte med sirup og brun farin. Når dette er smeltet godt sammen, røres smøret inn. Bland deretter dette med resten av ingrediensene.
Har du en egen oppskrift på pepperkaker, bruker du jo bare den. Men, smaken «utvannes» litt når den er i kombinasjon med gjærbaksten, så smakstilsett deigen ut fra om du vil ha smak med hint av pepperkake eller mye pepperkake. Du bestemmer.

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk