Til eldstemanns bursdag i dag, ble det bakt ostekake, oreokake og gulrotkake.
Ostekaken fikk jeg oppskrift på av en venninne, og det er med hennes tillatelse at jeg legger denne ut på bloggen min.
Denne kaken har blitt bakt hos oss i mange år nå, og den forblir et fast bidrag på kakebordet ved spesielle anledninger.
En gang pappa var på besøk, fortalte han at dette var hans favorittkake, og det er flere med ham som er enige i det 🙂
Jeg deltok i Norsk Ukeblads ostekakekonkurranse i regi av Tine med denne kaken som bidrag, og 1. premien var et matkurs på Le Canard for to personer. Det ble kurs på både Heidi og meg.
Jeg lager kaken opprinnelig i en form 24 cm i diameter, men siden jeg skulle lage så mange kaker, valgte jeg å lage den i en form som bare var 20 cm i diameter. Dette løste jeg ved å lage en mindre kake.
Denne oppskriften er altså til en kakeform som er 20 cm i diameter.
Bunnen
- 12 kornmokjeks knuses
- 50 gr smeltet smør
- 70 gr sukker
- 1/2 ts kanel
- 100 gr Philadelphiaost
Først blandet jeg den knuste kjeksen med sukker og kanel. Deretter rørte jeg i de smeltede sukkeret, før jeg til slutt blandet alt med osten. Bunnen ble stekt på 180 grader i 10 minutter
Midten
- 3 egg (romtempererte)
- 100 gr sukker
- 3 ts vaniljesukker
- 400 gr philadelphiaost (romtemperert)
Jeg pisket eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker, før jeg til slutt rørte inn kremosten.
Denne osteblandingen has oppå bunnen. Kaken stekes nå på 130 grader i 40 minutter.
Topplokket
- 1 pk rømme
- 70 gr sukker
Rør inn sukkeret og ha det over ostemassen. Fordi denne ikke stivner før den er kald, må dette gjøres veeeeldig forsiktig, ellers forsvinner topplokket i midten av ostemassen.
Sett kaken inn i ovnen igjen, og la den stå i 10 minutter.
Kaken må stivne i kjøleskap før den kan tas med stor forsiktighet ut av formen. Jeg synes det er best å ha den i fryseren før jeg skal ta den ut av formen, da blir den lettere å ta ut. Men, da må du huske å gjøre dette noen timer før den skal serveres, slik at den rekker å tine.
Blåbærkompott
- 220 gr frosne blåbær
- 50 gr sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss maizena
Jeg hadde alt i en kjele og rørte godt. Husk å gjøre dette en stund før du skal pynte kaken, så slipper du å trippe foran fryseren mens du venter på at den skal bli kjølig nok til å kunne has over kaken… 🙂
Før i tiden pyntet jeg kaken med silkeblomster. I dag serverte jeg den med blåbærkompott som igjen ble toppet med ferske blåbær.
Har du lyst til å pynte kaken med blomster, men er som meg, og ikke klarer å lage blomster av fondant, kan du bruke silkeblomster som jeg har gjort på denne ostekaken.
Her er innlegget fra Norsk Ukeblad nr. 10 2001, hvor jeg vant kremostkonkurransen.