Ostekake
Dessert I fokus Kake Kakeboka Kos Utfordring og konkurranse

Ostekake

Til eldstemanns bursdag i dag, ble det bakt ostekake, oreokake og gulrotkake.

Ostekaken fikk jeg oppskrift på av en venninne, og det er med hennes tillatelse at jeg legger denne ut på bloggen min.

Denne kaken har blitt bakt hos oss i mange år nå, og den forblir et fast bidrag på kakebordet ved spesielle anledninger.

En gang pappa var på besøk, fortalte han at dette var hans favorittkake, og det er flere med ham som er enige i det :)

Jeg deltok i Norsk Ukeblads ostekakekonkurranse i regi av Tine med denne kaken som bidrag, og 1. premien var et matkurs på Le Canard for to personer. Det ble kurs på både Heidi og meg.

Jeg lager kaken opprinnelig i en form 24 cm i diameter, men siden jeg skulle lage så mange kaker, valgte jeg å lage den i en form som bare var 20 cm i diameter. Dette løste jeg ved å lage en mindre kake.

Denne oppskriften er altså til en kakeform som er 20 cm i diameter.

Bunnen

  • 12 kornmokjeks knuses
  • 50 gr smeltet smør
  • 70 gr sukker
  • 1/2 ts kanel
  • 100 gr Philadelphiaost

Først blandet jeg den knuste kjeksen med sukker og kanel. Deretter rørte jeg i de smeltede sukkeret, før jeg til slutt blandet alt med osten. Bunnen ble stekt på 180 grader i 10 minutter

Midten

  • 3 egg (romtempererte)
  • 100 gr sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 400 gr philadelphiaost (romtemperert)

Jeg pisket eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker, før jeg til slutt rørte inn kremosten.

Denne osteblandingen has oppå bunnen. Kaken stekes nå på 130 grader i 40 minutter.

Topplokket

  • 1 pk rømme
  • 70 gr sukker

Rør inn sukkeret og ha det over ostemassen. Fordi denne ikke stivner før den er kald, må dette gjøres veeeeldig forsiktig, ellers forsvinner topplokket i midten av ostemassen.

Sett kaken inn i ovnen igjen, og la den stå i 10 minutter.

Kaken må stivne i kjøleskap før den kan tas med stor forsiktighet ut av formen. Jeg synes det er best å ha den i fryseren før jeg skal ta den ut av formen, da blir den lettere å ta ut. Men, da må du huske å gjøre dette noen timer før den skal serveres, slik at den rekker å tine.

Blåbærkompott

  • 220 gr frosne blåbær
  • 50 gr sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss maizena

Jeg hadde alt i en kjele og rørte godt. Husk å gjøre dette en stund før du skal pynte kaken, så slipper du å trippe foran fryseren mens du venter på at den skal bli kjølig nok til å kunne has over kaken… :)

Før i tiden pyntet jeg kaken med silkeblomster. I dag serverte jeg den med blåbærkompott som igjen ble toppet med ferske blåbær.

Ostekake

Ostekake

Ostekake

Har du lyst til å pynte kaken med blomster, men er som meg, og ikke klarer å lage blomster av fondant, kan du bruke silkeblomster som jeg har gjort på denne ostekaken.

Ostekake

Ostekake

 

Her er innlegget fra Norsk Ukeblad nr. 10 2001, hvor jeg vant kremostkonkurransen.

Ostekake

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

9 kommentarer

  • Reply
    Randi
    11. august 2013 at 22:47

    Den så god ut :-))))

    • Reply
      Tove
      11. august 2013 at 22:55

      Takk, Randi. :)

  • Reply
    Courtney
    16. august 2013 at 13:42

    Den så veldig god ut, tror jeg må prøve det i kveld :)

    • Reply
      Tove
      16. august 2013 at 14:40

      Både gjestene og vi syntes den var veldig god, så jeg kan anbefale deg å prøve. Lykke til :)

  • Reply
    tove
    1. oktober 2013 at 12:12

    Hei!
    Jeg har akkurat baka kaka, og det ble ikke så vellykket. Det miderste laget bare fløt
    Utover etter at jeg tok forma av. Jeg har fulgt oposkrifta bortsett fra
    At jeg ikke var så nøye på romtempererte egg og ost.
    Hva tror du/dere at jeg har gjort feil?

    • Reply
      Tove
      1. oktober 2013 at 16:13

      Hei Tove
      Det var synd å høre. Når tok du av formen?

    • Reply
      Tove
      1. oktober 2013 at 16:28

      Hei igjen Tove
      Jeg ser av innlegget mitt, at jeg kunne ha forklart framgangen litt bedre. Dette beklager jeg.
      Det er nå rettet opp i.
      Av det du skriver, kan det se ut som om du har tatt av formen før kaken har blitt kald.
      Den er fortsatt ganske flytende før den har blitt kald, så det kan nok hende det er det som har skjedd.

  • Reply
    tove
    5. oktober 2013 at 16:21

    Hei igjen!
    Den sto over natta i forma, i en kald gang. Kanskje det ikke ble for kaldt.
    Det miderste laget var ikke stivt, nei. Det var veldig bløt konsistens. Kanskje den skulle vært stekt litt lengre. Men hadde den i ovnen i 40 minutt. Så syns det var rart.

    • Reply
      Tove
      7. oktober 2013 at 17:17

      Hei igjen
      Det er vanskelig for meg å si, men vil anta at hvis gangen ikke var «kjøleskapskald», kan det nok skyldes dette.
      Jeg har opplevd å få mislykkede kaker også, men det har vært fordi jeg ikke har hatt rømmeblandingen forsiktig nok på, slik at den har blandet seg med osteblandingen/-massen. Den har allikevel stivnet, så ditt problem har jeg ikke opplevd før. Jeg synes også dette er rart, og samtidig veldig synd at du skal oppleve, for dette er en veldig god kake (synes vi) :)

    legg igjen en kommentar