Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake
Julekake Kakeboka

Ostekake med julesmaker – pepperkake og gløgg

Ostekake med julesmaker – pepperkake og gløgg… Julefølelsen kom sigende når jeg lagde denne og tok bilder av den i et julepyntet fotostudio (et bord ved vinduet på kontoret mitt).

Denne kaken ble til etter at jeg først lagde en mislykket ostekake med jordbærsmak. Hva som gikk galt vet jeg ikke. Uansett, den er nå glemt, for en ny stjerne har tatt plass i ostekakeavdelingen her på bloggen.

Ostekake med pepperkake og gløgg? Det var så enkelt som at dette stod fremme på kjøkkenbenken og jeg tenkte, «hmmm hvordan løser jeg dette i form av en ostekake?». Bunnen til den tidligere nevnte mislykkede kaken var veldig god, så jeg tok utgangspunkt i denne og byttet ut melet med pulveriserte pepperkaker.

Ostekake med julesmaker – pepperkake og gløgg ble laget av
Bunnen
  • 100 g romtemperert smør
  • 100 g brun farin (den fuktige typen)
  • 1 egg
  • 200 g mandelmel (jeg brukte den posen jeg kjøper på Coop)
  • 150 g pulveriserte pepperkaker (kjøpt eller bakte – du bestemmer)

Elt alt sammen, gjerne for hånd, og fordel det i en bakepapirkledd kakeform 24 cm i diameter. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl før du lager ostemassen og har den oppå.
Kommentar: Opprinnelig stekte jeg den i 30 minutter, men dette var fordi jeg tenkte det ville sige litt fuktighet fra ostemassen ned i kakebunnen, men det skjedde ikke. Derfor har jeg redusert steketiden noe.

Ostemassen i ostekaken med julesmaker er laget av
  • 4 dl kremfløte
  • 500 g Philadelphia naturell kremost eller annen naturell ost du ønsker
  • 4 ss Creme Fraiche
  • 250 g sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • 5-6 ss kokvarmt vann for smelting av gelatinen

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.

Ha alt i en bolle og pisk til du begynner å få en luftig og fyldig masse.
Klem vannet av gelatinen og rør/smelt den i kokvarmt vann. Smeltet gelatin skal piskes inn mot slutten av ostemassens pisketid.

Hell over bunnen og sett i kjøleskapet for avkjøling/stivning.

Gløgglokket lages når ostemassen har stivnet, og det lages av
  • 4 dl gløgg – bruk den du liker med eller uten alkohol. HUSK at jo mer du blander ut med vann, jo svakere smak blir det på lokket.
  • 3 plater gelatin
  • Krydre gløggen om ønskelig
    • ½ ts kanel
    • ½ ts allehånde
    • ½ ts kardemomme

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.

Varm opp gløggen, krydre om du ønsker og rør inn den bløtlagte gelatinen. Avkjøles litt (men ikke så mye at den stivner og den kan ikke være for varm) før den helles oppå kaken.

Kommentar: Eldstemann mente at jeg godt kunne hatt enda sterkere smak på lokket = ikke blandet gløggen så mye ut med vann. Dette kan igjen løses med ev. krydder. Smak deg fram.

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Ostekake med julesmaker - pepperkake og gløgg - pepperkakebunn og gløggtopp - gele med gløgg - juleostekake

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

ingen kommentarer

legg igjen en kommentar