Lefsekurs med Opplysningskontoret for brød og korn

Sponset innlegg

Selv om det spises lefser året rundt, er jula en tid jeg stort sett forbinder med lefser. Lefser er for meg barndommens kos, i en varm stue med stearinlys og julepynt.

Lefser bakes i mange variasjoner og spises f.eks. som tilbehør til middag, rundt en pølse eller med sukker, smør og kanel på.

Jeg baker mye forskjellig, men lefse og flatbrød er noe jeg aldri har begitt meg ut på, men etter at jeg var på lefsekurs 11. – 12. november i regi av Opplysningskontoret for brød og korn, blir det nok en forandring på dette i heimen.

Vi var 7 inviterte matbloggere (@bollefrua, Marias salt og søtt, Borte Borte Hjemme, Bord for to, Kake-huset, Smedstua og meg) og 2 representanter fra Brød og korn (Torunn @konditorunn og Siv Iren @matfrahjertet) som lærte mye av Bodil Nordjore disse to dagene.

Alle bildene er tatt av Esten Borgos.

Den første dagen startet med en tur til Telemarkstunet på Lillehammer. Her ble vi tatt imot med en varm kopp gløgg og vist rundt av Tove Djuve.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Etter å ha blitt fortalt historien om Telemarkstunet og fått hilst på Bodil Nordjore, spiste vi lunsj, før turen gikk videre til Ilsetra på Hafjell. Vi fikk gleden av Tove Djuves selskap også her, for det er hun som driver både Telemarkstunet og Ilsetra. Dette er en dame med godt humør, og som vet å få deg til å føle deg velkommen.

Ikke bare var Bodil en interessant dame å høre på, hun hadde en iherdig og flink (hennes ord) gjeng med seg.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Flatbrødene skulle bakes først, og dette var det en grunn til. Utseendet på sluttresultatet flatbrød, er mye mer sjarmerende når de er hullete og ujevne, enn en lefse. Denne skal være myk, jevn og fin, og dermed ble det flatbrødet vi skulle øve oss på før vi slapp til på lefsene. Etter mine lefseutkjevlingskunnskaper, var dette en veldig god idé.

Vi bakte tre forskjellige flatbrød; Grovt, fint og grovt med potet. Det grove med potet hadde vi ristede sesamfrø og maldonsalt på. Anbefales. 🙂 Flatbrødene ble hullete og ujevne; sjarmerende og veldig gode…

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Ikke den som ble jevnest, men denne hadde færre hull.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Det gikk litt bedre etterhvert.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Er den ferdig, tro?

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Etter bakingen var det tid for middag, og den var alldeles nydelig. Torunn hadde på forhånd utfordret kokken med å bruke bygg til hovedretten, med en tyttebær-byggotto som resultat.

Forretten bestod av røkt ørret med syltet fennikel, salat og flatbrød (husets, ikke vårt)

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Hovedretten bestod av reinsdyr (møreste kjøttet jeg har spist) med tyttebær-byggotto (skal prøves hjemme).

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Til dessert fikk vi en bløtkake med multekrem. Idéene om bruk av multe til jul flommet på hos matbloggerne, og om ikke lenge kommer det en smakfull idé fra meg.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Etter en vellykket bakstedag i skistua og en velsmakende middag, ble det litt avslapning i peisestua før vi gikk til sengs.

Neste dag stod lefsebakingen for tur, og alle hjerter gledet seg. Kanel, smør og sukker på en rykende fersk lefse. Nam 🙂

Vi bakte først Kling, deretter stod Mørlefse for tur, og til slutt en potetlefse. Jepp, disse skal bakes flere ganger.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Klingen smøres og vi gleder oss over å lære om bakstekonenes historie mens vi venter på å få smake på herligheten. Her smøres den med smør og sukker. De jeg serverte til gutta hjemme, ble smurt med smør, sukker og kanel. Begge deler var godt 🙂

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

En inspirert gjeng samlet etter kurset.

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Den størset utfordringen etter kurset, var å få med seg flatbrødene hele hjem. Ikke for det, de brytes jo opp i biter når de serveres, men det er ikke det samme å komme hjem med smuler enn store flotte, hullete og ujevne flatbrød etter et kurs.

Etter endt kurs, gjenstod lunsjen før hjemreisen, og hva er vel mer naturlig å servere enn suppe i brødbolle når kurset arrangeres av Opplysningskontoret for brød og korn. Godt var det 🙂

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

Til dessert fikk vi byggkrem med rød saus. Kjempegodt. Årets juledessert?

brodogkorn.no/Esten Borgos
brodogkorn.no/Esten Borgos

 

Lefsene falt i smak hjemme, og flatbrødene (kom velberga hjem) som ligger til utstilling på kjøkkenbenken minsker i høyden hver gang noen går forbi. Kanskje blir det takke på ønskelisten min til jul…

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk