Kransekake

Joda, her kommer oppskriften på enda en kransekake. Denne fikk følgende skussmål; «den beste kransekaken jeg har spist!»

Skulle du trenge oppskriften på en mindre kransekake, finner du det min andre blogg; Mat for 2.

De av dere som har fulgt meg en stund, vet at jeg ikke alltid nøyer meg med ett resultat på en og samme type kake. Denne gangen prøvde jeg meg på å få den enda seigere, og flaks som jeg hadde, ble den faktisk seig før den havnet i fryseren. Den var også seig etter at den hadde vært i fryseren.

Resultatet etter å ha prøvd denne kaken en gang, tilsier at den altså ikke trenger en tur i fryseren for å bli seig.

Jeg leste på ingredienslisten på esken som inneholder kransekake som nå i disse tider selges i matbutikken. Bakpå den stod det bl.a. potetstivelse. Kunne dette være det som skulle til for å få en skikkelig seig kake? Det måtte prøves.

Oppskriften på denne kaken gir en seig kransekake både før og etter frysing = det er ikke behov for å fryse denne.

Til 18 ringer brukte jeg

  • 600 g finmalte mandler med skall (jeg beholder skallet for smaken sin del)
  • 500 g siktet melis
  • 20 g potetmel
  • 4 stivpiskede eggehviter fra store egg (bruk 20 g av melisen)
  • 2 ss glucose

Mal mandlene godt (gjerne to ganger) og bland disse med siktet melis (480 g) og potetmel.

Stivpisk eggehvitene med 20 g av den siktede melisen. Bland deretter inn glucose og litt og litt av eggehviten inn i mandel-melis-potetmelblandingen og elt godt. Deigen blir ganske hard, så det er greit å gjøre dette for hånd eller med en sleiv.

Deigen settes kaldt noen timer eller gjerne over natten.

Jeg smurte formene med smør, og strødde dem deretter med semulegryn. Rist formene deretter over søppelbøtta for å få av overflødige gryn.

Trill ut deigen i fingertykke «pølser» og tilpass dem ringene. Skjøtene gjøres «usynlige» ved å trykke dem forsiktig sammen uten at ringen mister formen. Bruk gjerne en «smørkniv» som hjelpemiddel.

Stekes i midten av ovnen på 200 grader i 10 – 12 minutter. Steketiden avhenger av hvor gylne man ønsker ringene og ovnen din. Prøvestek gjerne en ring eller to (kanskje de nederste), slik at du vet hvor lenge du må ha dem inne i ovnen.

Ringene må få være i formene til de er helt avkjølte.

Skulle du velge å legge kransekaken i fryseren, bør du vente med å pynte den til du tar den opp av fryseren.

Kaken pyntes med melis og eggehvite

  • 1 eggehvite fra medium egg
  • 200 g melis

Blandes godt og has i en sprøytepose. Lag et veldig lite hull slik at du har kontroll på melisen.

Når kaken skal stables, kan man bruke en fin pensel og prøve å fjerne litt av semulegrynet.

Denne gangen har jeg valgt å pynte med friske roseblader. Disse er limt på med melisglasuren nevnt ovenfor.

 

Kransekake

Kransekake

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk