Hjemmelaget eggelikør - eggelikør til jul - spiselig julegave - vertinnegave
Dessert Gave I fokus Jul Kakeboka Kokeboka Kos Utfordring og konkurranse

Hjemmelaget eggelikør

Hjemmelaget eggelikør.

Eggelikør til jul, er tradisjon i mange hjem. Etter at jeg fikk en oppskrift på dette av en venninne for ca 20 år siden, har eggelikør også vært en tradisjon her i huset. Denne oppskriften har jeg endret på i løpet av disse årene, og nå ser den slik ut.

Hjemmelaget eggelikør – Oppskrift
  • 1,5 liter kremfløte
  • 900 gr sukker
  • 2 vaniljestenger (frøene)
  • 10 egg (joda, hele egget)
  • 220 gr sukker
  • 6 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl cognac
  • 6 dl sprit 38%
Fremgangsmåte

Kok opp fløte, sukker (900 gr) og frø fra vaniljestengene. La så dette avkjøles.

Visp egg, resten av sukkeret og vaniljesukker til eggedosis. Blandes lett med den avkjølte fløten. Du trenger ikke vente til fløten er helt avkjølt, men da må den tilsettes eggedosisen i en tynn stråle samtidig som det røres veldig godt.

Til slutt rørte jeg inn cognac og sprit. Dette også i en tynn stråle, med andre ord; forsiktig :)

Jeg plukker av eggets proteinstreng før jeg lager eggedosis. Jeg vet ikke om det er nødvendig, men jeg ser ikke for meg at den er nødvendig å ha med.

Eggelikøren lages minst en uke i forveien, og den er holdbar lenge, veldig lenge :)

Ovenfornevnte mengde fikk først plass i 4 stk 1 1/2 litersflasker. Mens flaskene står i kjøleskapet og godgjør seg, snur dem på hodet et par ganger om dagen. Når luften fra eggedosisen forsvinner, minsker også mengden i flaskene. Etter 4 dager, har jeg nå 2,5 flasker med eggelikør i kjøleskapet, altså litt over 3 liter eggelikør.

Eggelikøren er en perfekt gave, eller en oppmerksomhet. Jeg kjøper tomflasker på Jernia, når jeg skal gi bort eggelikøren i gave. Disse rommer 0,25 liter.

Hjemmelaget eggelikør

Hjemmelaget eggelikør

Hjemmelaget eggelikør

Hjemmelaget eggelikør

Til jul jeg nå lager eggelikør,

for smaken får meg i så godt humør.

Likøren snart på flasken står,

og den må godgjøres før jeg smake får.

Men, om en uke kan jeg leke inspektør :)

 

5. desember 2012: Da har jeg prøvesmakt eggelikøren, og må si meg veldig fornøyd med resultatet :)

Likøren vant Matbloggsentralens utfordring i spiselige julegaver 2012.

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

67 kommentarer

  • Reply
    Liza Jenssen
    17. desember 2012 at 21:20

    Gratulerer, det ser veldig godt ut:)

    Mvh
    Liza

    • Reply
      Tove
      17. desember 2012 at 21:31

      Takk, Liza :)

  • Reply
    irene
    7. juli 2013 at 21:52

    Denne har jeg laget flere ganger nå og den er fantastisk!!!!!

    Skal nå lages igjen til et 60 årslag:-)

    Takk for oppskriften

    • Reply
      Tove
      9. juli 2013 at 18:22

      Det er jeg helt enig i, Irene. Her er vi også veldig glad i den.
      Bare hyggelig å kunne dele. Lykke til med 60-års laget :)

  • Reply
    Gunn
    29. august 2013 at 10:52

    Hei! Denne kunne jeg tenke meg lage til jul. Høres kjempe god ut!
    Men jeg lurer litt på holdbarheten på den. Hvor lenge holder den i uåpnet og åpnet flaske?
    :)

    • Reply
      Tove
      30. august 2013 at 07:49

      Hei Gunn.
      Jeg er alltid skeptisk når det gjelder meieriprodukter og holdbarhet, selv når alkohol er inkludert, og jeg synes dette er vanskelig å si helt konkret. Men, jeg kan uttale meg på bakgrunn av min egen erfaring :)
      Jeg lager denne alltid 3 uker før den skal brukes. Den kan drikkes før, men vi synes den blir bedre med tiden. Et år hadde vi en åpnet flaske stående i kjøleskapet fra tidlig desember til mars året etter. Da vi dristet oss til å smake på den, var den fyldig og god.
      Jeg har altså opplevd at holdbarheten har vært flere måneder, men jeg tør ikke garantere dette. :)

  • Reply
    Gunn
    1. september 2013 at 23:45

    Tusen takk for svar! :)

    • Reply
      Tove
      3. september 2013 at 07:21

      Bare hyggelig :)

  • Reply
    heidi
    13. november 2013 at 02:42

    Hei:) Bruker du kaffefløte eller kremfløte?

    • Reply
      Tove
      14. november 2013 at 06:54

      Hei Heidi. Jeg bruker kremfløte :)

  • Reply
    Eli
    14. november 2013 at 14:36

    Hei! Har planer om å prøve denne oppskriften, men lurte på hvilken cognac du pleier å bruke? :)

    • Reply
      Tove
      16. november 2013 at 12:00

      Hei, Eli.
      Vi har som regel en flaske Bache Gabrielsen stående, og det er denne jeg bruker. Lykke til :)

  • Reply
    Veronica
    16. november 2013 at 12:32

    Heia Tove, jeg kommer til å lage eggelikør i Påsken hos mamma, da hele slekta kan skåle med eggelikør, takk for oppskriften, gleder meg såååååå mye ;) Klemz

    • Reply
      Tove
      16. november 2013 at 13:44

      Bare hyggelig, Veronica :)
      En kremete og deilig eggelikør som sikkert blir vellykket til påskeskålen :)

  • Reply
    Siw
    18. november 2013 at 15:54

    Hei
    Mange bruker eggeplomme i sin likør, er det rett at din oppskrft skal inneholde heile egget?

    Siw

    • Reply
      Tove
      18. november 2013 at 18:25

      Hei Siw.
      Ja, det stemmer at jeg bruker hele egget, men jeg fjerner eggets proteinstreng.
      Jeg har alltid lagd den slik :)

  • Reply
    Eli
    26. november 2013 at 18:15

    Hei!
    Tenkte å lage denne i julegave til venner og familie :)
    Når du sier «sprit 38%», hvilken sprit bruker du da?
    Vodka, burbon..?

    • Reply
      Tove
      26. november 2013 at 20:34

      Jeg brukte Amundsen Vodka. Ville ikke spesifisere i tilfelle noen følte at de ikke kunne lage denne med noe annet enn Amundsen. :)

  • Reply
    Torill
    28. november 2013 at 13:16

    Skal man ha i HELE egget, eller bare plommen ? Takk for flott tips :-)

    • Reply
      Tove
      28. november 2013 at 20:24

      Jepp, Torill, hele egget, men uten proteinstrengen :)

  • Reply
    kent erik
    10. desember 2013 at 12:30

    Dette er den beste eggelikøre som finnes , jeg brukte pære cognac helt suverent , tusen takk for att du delte denne

    • Reply
      Tove
      10. desember 2013 at 21:17

      Jeg må jo si meg enig i det Kent Erik :)
      Morsomt å høre at det ikke bare er jeg som liker å eksperimentere med oppskrifter.
      Selv om jeg er fornøyd med denne, har jeg eksperimentert med den i år. Bare med små endringer, men er det nok til en forbedring, kommer oppskriften om noen dager :)

  • Reply
    Ann Kristin
    12. desember 2013 at 06:55

    Hei. Tusen takk for at du har delt denne oppskrift. Skal fikses i dag eller i helgen. Jeg lurer på å bruke matfløte eller kaffefløte, hva tror du om det? Ha en suveren god jul :)

    • Reply
      Tove
      12. desember 2013 at 20:35

      Hei Ann Kristin
      Jeg bruker hverken matfløte eller kaffefløte, jeg bruker kremfløte :)
      Ønsker deg også en god jul :)

  • Reply
    Beate
    15. desember 2013 at 21:22

    Fantastisk god! Tusen takk for oppskrift. Dette blir nok en schlager til jul fremover.

    • Reply
      Tove
      16. desember 2013 at 16:27

      Bare hyggelig, Beate :)

  • Reply
    Mette
    16. desember 2013 at 23:20

    Hei! Denne oppskriften virket mer hjemmelaget enn noen andre man finner på nett!
    Jeg bare lurer på om du kunne sagt noe om forskjell på smak om man velger å ikke bruke cognac?
    Jeg er 23 år, og ikke helt blitt venn med cognac enda, så ble litt skeptisk..!
    Håper på svar :)

    • Reply
      Tove
      17. desember 2013 at 07:08

      Da jeg begynte å lage denne likøren, brukte jeg bare vodka. Det er de siste årene jeg har brukt Cognac i tillegg, og jeg synes den setter bedre smak på likøren, og gjør den «rundere».
      Jeg drikker heller ikke ren Cognac, men jeg lar ikke det stoppe meg i å bruke den i matlagingen :)
      Lykke til :)

  • Reply
    Tina
    18. april 2014 at 13:37

    God smak på denne. Den blir vel tykkere når den får stå en ukes tid?
    Den skiller seg fort, så jeg er stadig bortpå og snur litt på flaskene. Ble mye «grums» av vaniljestangfrøene, så de vurderer jeg å hoppe over neste gang. Blir jo en veldig dyr likør da, så det blir en stund til neste runde ;-)

    • Reply
      Tove
      18. april 2014 at 16:07

      Ja, den blir tykkere jo lenger den står. Opplever ikke at den skiller seg så mye, men jeg snur på flaskene endel den første uka. Deretter gjør jeg det av og til. :)

  • Reply
    Jack Fjelstad
    6. juni 2014 at 22:07

    Jeg lager den med soya/mentomel/condi og med endel brunt sukker syns den ble mye bedre med bruntsukker selvom fargen ble ødelagt

    • Reply
      Tove
      9. juni 2014 at 11:05

      Takk for godt tips, Jack :)

  • Reply
    Anonym
    22. september 2014 at 12:56

    Hei, kan jeg lagre den på vanlige plastflasker?

    • Reply
      Tove
      22. september 2014 at 21:18

      Det har gått bra hver gang jeg gjør det. :)

  • Reply
    Hege
    4. november 2014 at 19:34

    Hei. kan man bruke denne til alt…desserter også? holdbarhet da? tenkte å gi i julegaver jeg :) Har lagret oppskriften..så gleder meg til å prøve. Mvh Hege

    • Reply
      Tove
      4. november 2014 at 21:36

      Hei Hege. Denne bruker du til akkurat det du har lyst til; rett i glasset eller f.eks. toppe en dessert. Den er holdbar lenge, men oppbevar den kjølig. Lykke til :)

  • Reply
    Andrine
    23. november 2014 at 02:55

    Hei.
    Jeg halverte oppskriften din i fjor, noe jeg angret på! Har nå laget ferdig årets:)
    Har egene høner, så blir fantastisk gulfarge på likøren! Jeg er generelt litt skeptisk til plastikk flasker….så har samla sammen allt av brukanes gassflasker. Fant igjen en liten spart skvett på ei flaske fra 2013….og den smakte faktisk godt ennå!

    Så vil egentlig bare si tusen takk for at du delte oppskrifta! :)

    Hilsen Andrine

    • Reply
      Tove
      24. november 2014 at 08:47

      Så bra at du er fornøyd, Andrine. Jeg heller over på glassflasker når likøren har «falt» sammen, så den blir ikke stående på plastflasker. Og uansett, blir det tomt ganske raskt :)

  • Reply
    Kari :)
    26. november 2014 at 09:12

    Hei! Hvorfor sukker to ganger i oppskriften din?

    • Reply
      Tove
      26. november 2014 at 17:59

      Den ene mengden skal blandes med fløten og den andre med egg. Dette kommer frem i fremgangsmåten :)
      Kunne sikkert skrevet det på en annen måte, men nå ble det sånn.

  • Reply
    Kari :)
    27. november 2014 at 15:00

    Ok, ser det nå. Er bare jeg som ikke leste godt nok. Beklager det

    • Reply
      Tove
      28. november 2014 at 07:03

      Det går bra, Kari :) Lykke til med produksjonen :)

  • Reply
    Leni
    7. desember 2014 at 15:06

    Heisann! Hvor lenge må den stå i kjøleskap? 4 dager? Mer?

    • Reply
      Tove
      7. desember 2014 at 19:10

      Jeg oppbevarer den i kjøleskapet til flaska er tom, Leni.

  • Reply
    Haapet
    11. desember 2014 at 23:23

    Laget idag; rev i litt fint appelsinskall – smakt idag :-) kan nesten ikke vente til jul!!!

    • Reply
      Tove
      14. desember 2014 at 10:31

      Det hørtes spennende ut. Hold oss gjerne oppdatert på hvordan det blir :)

  • Reply
    Hege
    23. desember 2014 at 22:45

    Tusen takk for oppskriften:) Har prøvesmaking i kveld og den ble knallgod! Snop:))

    • Reply
      Tove
      25. desember 2014 at 23:23

      Bare hyggelig, Hege :)

  • Reply
    Roar
    24. desember 2014 at 10:31

    Dro sammen en runde med denne i går, og venter spent på første prøvesmaking :-) vet jeg er sent ute, men fikk ikke inspirasjonen før :-) Takk for at du deler oppskriften. Prøvesmakingen under «produksjonen» var helt fantastisk :-)

    God jul!

    • Reply
      Tove
      25. desember 2014 at 23:23

      Bare hyggelig, Roar. Fortsatt god jul :)

  • Reply
    A.Y.S
    15. januar 2015 at 22:20

    Hjelpe meg… ufattelig deilig!
    Nå var det smakt riktig nok rett etter produksjon, så jeg får se om en uke, hvordan den smaker da.
    Skjønt, det var noe som jeg reagerte på: den var vitterlig litt i søteste laget? Eller kommer det til å gjevnes med tiden?

    -Andreas

    • Reply
      Tove
      15. januar 2015 at 23:11

      Den er søt, Andreas. Skulle du ha lyst til å lage den flere ganger, justerer du bare sukkeret etter eget ønske :)

  • Reply
    A.Y.S
    16. januar 2015 at 17:47

    Aha… Men da tar jeg å lager den med ca.100gr mindre sukker neste gang.
    Men den var uforglemmelig.

    Reger med at det blir om ett par-tre uker hvor jeg må kokelere meg en ny «batch».

  • Reply
    Mona Beate
    19. desember 2015 at 01:22

    Lagde den med 100 gram mindre sukker. Helt nydelig!

  • Reply
    Inger Alfhild Staurvik
    2. november 2017 at 17:41

    Skal prøve denne, men lurer på om det skal være både vaniljestang og vaniljesukker?

    • Reply
      Tove
      4. november 2017 at 12:53

      Da jeg lagde denne for første gang for over 20 år siden, hadde jeg ikke så mye erfaring i å lage mat og drikke fra bunnen av. Jeg hadde oppi det jeg følte for, og for meg var vaniljesukker uunnværlig på den tiden.

      Med en så populær likør hos venner og bekjente opp gjennom årene, har jeg bare beholdt oppskriften sånn jeg lagde den da.

  • Reply
    Liss Lorentzen
    4. desember 2017 at 22:14

    Holder på å lage likøren nå???
    Dette blir årets julegaver til de voksne???
    Håper den vil falle i smak.
    Gleder meg til å prøvesmake?❤️

  • Reply
    Jeija Kvande
    14. desember 2017 at 00:25

    Skal akkurat til å lage den nå, dobler oppskriften i år da den gikk fort unna i fjor ? Skrapte vaniljefrøene ut, men brukte både stangen og frøene, innpakket i en liten gasklut. Supergod ??

    • Reply
      Tove
      21. desember 2017 at 08:53

      Takk :)

  • Reply
    Randi Saupstad
    16. desember 2017 at 02:23

    Jeg har laget den for første gang i kveld. Synes den ble veldig tynn, men utfra tidligere kommentarer så antar jeg at den tykner en del. Jeg tok en titt på andre eggelikør oppskrifter og der ser jeg at de fleste har laget krem/eggeblandingen som når man lager vaniljekrem. Ble derfor litt redd for at jeg hadde oversett noe i denne oppskriften. Fikk ikke tak i vaniljestang, brukte «ekte» vaniljesukker i stedet. Uansett så står det to liter eggelikør (jeg halverte oppskriften) i kjøleboden. Så nå er jeg veldig spent på resultatet om en uke.

    • Reply
      Tove
      21. desember 2017 at 08:53

      Jeg liker at den har den konsistensen, for ellers føler jeg at jeg drikker krem.
      Om du ønsker, kan du jo justere tykkelsen ved å varmebehandle noen av eggeplommene som du refererer til nedenfor. Dette velger du helt selv :)

      Lykke til med likøren og ha en fin førjuls- og ventetid.

  • Reply
    Marianne Kjenås
    16. desember 2017 at 12:27

    Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Jeg har laget denne 3 år på rad, og nå begynner den å bli etterspurt av venner og familie:) Blitt en fast og veldig koselig førjulstradisjon for meg:) God Jul <3

    • Reply
      Tove
      21. desember 2017 at 08:51

      Så hyggelig å høre, Marianne.
      Ha en fin førjulstid :)

  • Reply
    Rebecca
    17. desember 2017 at 18:02

    Hei?
    Når vet jeg at eggedosis er nok piska?
    Har lagd eggelikør i flere runder i fjor, men det ble bare tynn og trasig?
    Nå skal jeg prøve din oppskrift i år, så håper det blir suksess??

    • Reply
      Tove
      21. desember 2017 at 08:52

      Jeg pisker eggedosisen til den er ganske stiv.
      Lykke til og ha en fin førjulstid.

  • Reply
    Isak
    30. september 2018 at 19:39

    Hei..
    Jeg har brukt oppskriften din i flere år nå, og den er helt fantastisk. Den er blitt et høydepunkt for mange i julen, da jeg bruker den som julegave.
    Jeg syntest den ble litt svak med vanlig vodka, så jeg har prøvd meg litt frem med polets 60%. Og jeg tror jeg ender opp med å bruke samme mengde bare 60%+ cognac selvfølgelig.

    • Reply
      Tove
      30. september 2018 at 19:44

      Så hyggelig å høre Isak. Ja, det er det samme her. Jeg gir bort mange flasker, og det er mange her som setter pris på den.
      Takk for tips til sterkere likør. Det kan jo være noen flere der ute som tenker det samme som deg :)

    legg igjen en kommentar