Floyelsmyke Sarah Bernard
Kakeboka

Fløyelsmyke Sarah Bernard

Det er ingen jul uten Sarah Bernard her i huset. Denne er så god at jeg har ingen dårlig samvittighet når jeg nå gjentar meg selv med dette innlegget.

Sarah Bernard ble presentert for meg for noen år siden, av en god venninne. Denne lille fløyelsmyke firkanten jeg fikk servert, viste seg å være en avhengighetsdannende nytelse.

Helfrelst som jeg ble, måtte jeg selvfølgelig sikre meg oppskriften, og siden da, har jeg lagd Sarah Bernard hver jul.

Jeg lagde 1 langpanne med bunn, og av denne ble det 130 biter. Til dette brukte jeg

  • 500 gr malte mandler
  • 400 gr sukker
  • 100 gr lys sirup (ikke i originaloppskriften, meg jeg prøvde det nå for å se om bunnen blir litt seigere)
  • 7 eggehviter (stivpiskede)

Jeg blander sukker og malte mandler først, for så å blande det igjen med de stivpiskede eggehvitene (spar litt til sirupen). Sirupen rørte jeg forsiktig inn i litt av den stivpiskede eggehviten, for så å røre inn dette i resten av blandingen til slutt. Da løser du opp sirupen, og den blir ikke så seig.
Som skrevet i oppskriften, trenger du ikke å bruke sirup. Jeg testet med sirup for å se om bunnen ble seigere. Jeg kan ikke si at jeg merket så veldig stor forskjell.

Til smørkremen brukte jeg

  • 400 gr smør (romtemperert)
  • 400 gr melis
  • 4 ss vaniljesukker
  • 4 ss bakekakao
  • 7 eggeplommer (rør i ett av gangen)

Romtemperert smør ble pisket med melis og vaniljesukker. Deretter hadde jeg i bakekakaoen, og til slutt hadde deg i eggeplommene, en av gangen.

Til slutt dyppet jeg bitene i flytende sjokolade

  • 6 plater sjokolade (jeg bruker 4 stk. 70% og 2 lyse a 100 gr)
  • 100 gr smør (smeltet)

Bunnen stekes på 175 grader i 25 minutter midt i ovnen. Jeg pleier å snu hele bunnen på hodet, da blir det lettere å dra av bakepapiret. Bunnen deles i biter mens den fortsatt er varm. Mens den avkjøles, lager du smørkremen, som smøres på ferdig avkjølt bunn.

Jeg deler bare opp bunnen, jeg tar ikke bitene fra hverandre før smørkremen er på.

Etter å ha lagd konfekten i flere år, har det blitt gjort på flere forskjellige måter, og jeg har kommet fram til at dette er den enkleste måten å gjøre det på.

Smelt smør og sjokolade, og dypp bitene oppi. Noen bruker delfiafett istedetfor smør. Jeg liker helst å bruke smør.

Jeg dekorerer bitene med smeltet hvit sjokolade, og det går med 2 plater til dette.

 

Floyelsmyke Sarah BernardFløyelsmyke Sarah Bernard

Fløyelsmyke Sarah Bernard

Fløyelsmyke Sarah Bernard

Fløyelsmyke Sarah Bernard

Fløyelsmyke Sarah Bernard

Fløyelsmyke Sarah Bernard

 

 

 

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

28 kommentarer

  • Reply
    Kristin
    7. desember 2013 at 23:17

    Jeg tror jeg vil prøve disse. Er ingen stor sjokoladefan selv, men det er det andre som er. Har du prøvd med gul krem a la suksessterte? Det var knallgodt! Jeg dyppet dem i hvit sjokolade.

    • Reply
      Tove
      7. desember 2013 at 23:41

      Nei, Kristin, har ikke prøvd det, men det høres godt ut. En liten bit suksess :) Takk for tips.

  • Reply
    Kristian
    8. desember 2013 at 23:26

    Dette ser utrolig godt og spennende ut! Er det mulig å bytte ut egg med soltørkede tomater?

    • Reply
      Tove
      10. desember 2013 at 21:20

      Jeg ville ikke gjort det :) Du må gjerne prøve, og gjør du det, håper jeg på en tilbakemelding på hvordan det gikk… :)

  • Reply
    Ragnhild
    11. desember 2013 at 00:47

    Når du skriver om en plate med sjokolade – hvor mange gram mener du da?

    • Reply
      Tove
      11. desember 2013 at 09:10

      Det er plater a 100 gram.

  • Reply
    Dina
    16. desember 2013 at 07:56

    sarah bernhard kaker har kransekakebunn, trøffelkrem og er trukket med sjokolade. Hva er dette?

    • Reply
      Tove
      16. desember 2013 at 16:33

      Hei Dina.
      Dette er Sarah Bernard slik jeg lager den, med kransekakebunn og sjokoladekrem toppet/trukket med sjokolade.
      Etter denne kommentaren fra deg, måtte jeg søke litt på nettet for å se om det bare er jeg som lager den på denne måten. Det er det ikke.
      Det er mange andre som også lager den sånn som meg. :)

  • Reply
    Heidi
    17. desember 2013 at 17:25

    Pisker du marengs av sukker og eggehvite først? Så vender du inn mandlene? Når har du i sirup?

    • Reply
      Tove
      17. desember 2013 at 22:22

      Hei, Heidi.
      Her ser jeg jo at fremgangsmåten kunne vært forklart litt bedre, så det må jeg jo rette opp i. Takk for at du påpekte det :)
      Jeg blander sukker og malte mandler først, for så å blande det igjen med de stivpiskede eggehvitene (spar litt til sirupen). Sirupen rørte jeg forsiktig inn i litt av den stivpiskede eggehviten, for så å røre inn dette i resten av blandingen til slutt.
      Som skrevet i oppskriften, trenger du ikke å bruke sirup. Jeg testet med sirup for å se om bunnen ble seigere. Jeg kan ikke si at jeg merket så veldig stor forskjell.

  • Reply
    Anonym
    18. desember 2013 at 15:41

    Denne oppskrift var veldig fin konkret skrevet ! Forsøkte en annen oppskrift, der var det dessverre utelatt så mye at den ble ikke stekt. men denne ser jeg må bli rett .

    • Reply
      Tove
      19. desember 2013 at 07:55

      Hei Anonym.
      Det er morsomt å kunne dele oppskrifter med dere, men av og til i gleden og iveren med å dele, glemmer jeg også å legge ut all informasjon. Det er dumt, men det skjer.
      Lykke til med denne, hvis du skulle få lyst til å prøve :)

  • Reply
    Monica
    19. desember 2013 at 11:02

    Bakepulver?

    • Reply
      Tove
      20. desember 2013 at 08:19

      Nei, Monica, jeg bruker ikke bakepulver.

  • Reply
    Anonym
    21. desember 2013 at 13:16

    Hei! Hvor stor er langpannen sånn cirka og hvor store biter deler Sarah bernardene opp i?

    • Reply
      Tove
      22. desember 2013 at 12:57

      Innvendige mål i langpannen min er 35 x 41,5 sånn ca.
      Størrelsen på bitene er sånn ca. litt større enn en konfektbit. Det er vanskelig å få alle like, så noen blir større og noen blir mindre. Uansett størrelse, blir de like gode :)

  • Reply
    Anonym
    1. desember 2014 at 10:53

    Denne skal jeg prøve! Har selv forøkt med andre oppskrifter tidligere, både med trøffelkrem og med vanlig smørkrem, uten at de ble helt sånn som jeg hadde håpet:) Dette blir familieaktivitet :) Flott oppskrift!

    Hilsen Kari:)

    • Reply
      Tove
      2. desember 2014 at 18:02

      Takk, Kari :)

  • Reply
    Liv
    3. desember 2014 at 12:28

    Hei
    Har veldig lyst å prøve denne, ser kjempegod ut :) Kan den fryses?

    • Reply
      Tove
      4. desember 2014 at 20:17

      Hei Liv, ja det kan de. Ta de opp en times tid før de skal nytes :)

  • Reply
    Anonym
    4. desember 2014 at 18:15

    Hei :)
    Kan disse fryses ned?

    • Reply
      Tove
      4. desember 2014 at 20:16

      Ja, det kan de. Jeg lager alltid mange av gangen og fryser dem. Ta de opp en times tid før de skal nytes :)

  • Reply
    Vigdis
    6. desember 2014 at 17:19

    Hei! Hvorfor brukes det ikke melis? Tenker at sukker vil gjøre det vanskeligere å blandes….

    • Reply
      Tove
      7. desember 2014 at 19:11

      Tja, godt spørsmål, Vigdis. Jeg har alltid brukt sukker. Kanskje jeg skulle prøve å bruke melis i år.

  • Reply
    Anonym
    11. desember 2014 at 12:06

    Hei!
    Du skriver ikke hvor i ovnen disse skal lages i? skal det være i midten, nederst, øverst?
    men ellers veldig bra skrevet, enkelt å følge med på oppskriften:)!

    • Reply
      Tove
      11. desember 2014 at 21:26

      Jeg steker dem i midten av ovnen :)

  • Reply
    Åsne
    15. november 2015 at 23:44

    Hei!

    Denne oppskriften har jeg lyst til å prøve. Ser jo ganske greit ut. Men lurer på hvordan du gjør det når du dypper bitene i sjokoladen? Stikker du noe inn i hver bit, eller holder du dem med noe?

    • Reply
      Tove Holter
      16. november 2015 at 22:15

      Jeg bruker fingrene, Åsne, men jeg har på engangshansker.

    legg igjen en kommentar