fbpx
Forrett med reinsdyrpølse, revet fennikel og Nýr med revet pepperrot
Dessert Forrett Hovedrett Kakeboka

3-retters meny – Utfordring fra MENY-lauget

Fredag fikk jeg en kurv med lokale matvarer fra MENY-lauget. Sammen med disse matvarene fulgte det et håndskrevet kort og en minnebrikke med en utfordring. I det håndskrevne kortet stod det følgende: “Hei Tove! MENY-lauget har reist land og strand rundt for å finne frem til de ulike fylkene som har satt sitt preg på matkulturen vår. Vi har funnet over 1000 produkter fra rundt 400 lokale produsenter med fokus på håndverk og tradisjon som deler vår lidenskap for god mat. Sammen har vi tro på at den som spiser bedre, lever bedre. Ta en titt på minnepinnen for å høre utfordringen. Hilsen Espen”

Utfordringen bestod av å lage en liten meny som minner om min hjemplass. Jeg bodde på Andenes til jeg flyttet til Tyskland som 13-åring. Deretter har jeg bodd i Blystadlia, Leirsund, Lillehammer, Lillestrøm og til slutt Skedsmokorset. Menyen jeg endte opp med, er nok ikke fra noen hjemplass, men er lagd ut fra egne idéer rundt de matvarene jeg fikk. I tillegg var det litt vanskelig å få til noen meny uten å legge til litt flere matvarer, så jeg måtte ut og kjøpe inn litt til…

Forretten består av

 • reinsdyrpølse
 • revet fennikel
 • Nyr med revet pepperrot
 • spinat
 • gressløk
Forrett med reinsdyrpølse, revet fennikel og Nýr med revet pepperrot

Forrett med reinsdyrpølse, revet fennikel og Nýr med revet pepperrot

Forret med reinsdyrpolse pepperrotnyr fennikel og spinat

Forrett med reinsdyrpølse, revet fennikel og Nýr med revet pepperrot

 

Hovedretten var litt vanskeligere. Rakfisk har jeg aldri lagd eller spist, så jeg måtte forhøre meg litt med en bekjent om hva de pleier å servere til rakfisken. Løksalat, rødbeter, poteter, flatbrød, rømme, m.m., var svaret jeg fikk, så jeg lagde derfor en tallerken på bakgrunn av dette samt matvarene jeg fikk.

Rakfisktallerkenen består av

 • 3 skiver rakfisk
 • hjemmelaget potetlefse
 • kokte rødbeter
 • Nýr med rødløk og vårløk
 • gressløk
Rakfisk og hjemmelagde potetlefser med rodbeter og loksalat

Rakfisk og hjemmelagde potetlefser med rødbeter og Nýr-løksalat

 

Desserten; Brunost- og pepperkakebunn med jordbær, søt Nýr og lakrissirup

 • knuste pepperkaker
 • brunost
 • jordbær
 • Nýr
 • melis
 • søt lakrissirup

Fremgangsmåte for desserten

Pepperkakene og brunosten ble knust med stavmikser. Dette ble så stekt i midten av ovnen på 170 grader i 9 minutter (i min ovn).

Bland Nýr og melis godt.

Disse ble så toppet med jordbær, Nýr iblandet melis og til slutt noen striper fra lakrissirupen.

Pepperkake og brunost knust med stavmikser

Pepperkake og brunost knust med stavmikser

Pepperkake- og brunostbunn

Pepperkake- og brunostbunn

Pepperkake- og brunostbunn med jordbar og nyr toppet med lakris

Pepperkake- og brunostbunn med jordbær og søt Nýr toppet med lakris

 

Matvarene jeg fikk i kurven var

 • Poteter – Ringerikspotet
 • Nýr – syrlig kry ferskost
 • Kalda-Kari ost – ekte geitost
 • Golvertind Blåmuggost
 • Rakfisk fra Valdres – Noraker Gård
 • Reinsdyrpølse
 • Kvelde Mølle steinmalt økologisk hvetemel
 • Odelia – Norsk kaldpresset rapsolje
 • Ringi – Gårdspresset eple

I tillegg til lett tilgjengelige matvarer i matbutikken, trengte jeg lakrissirup, og dro inn til Mathallen i Oslo for å få tak i dette hos Gutta på Haugen. De hadde ikke annet enn en liten flaske med smaksprøve på søt lakrissirup som jeg fikk med meg. Perfekt størrelse for en liten dessert og litt til.

 

Skriv ut

RELARTERTE SAKER...

2 kommentarer

 • Reply
  mamma.:)
  24. november 2014 at 21:24

  Som vanlig veldig dyktig med det du gjør.:)

  • Reply
   Tove
   25. november 2014 at 07:34

   Takk :)

  legg igjen en kommentar